Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Katupöly voi nyt vaivata terveitäkin

Katupöly on heikentänyt ilmanlaatua Hämeenlinnan keskustan alueella ajoittain välttäväksi tai huonoksi.

Katupölykausi alkoi maaliskuun lopulla tien pintojen kuivuessa. Ilmanlaatua on heikentänyt ensisijaisesti hengitettävien hiukkasten korkea pitoisuus.

Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus on kevään aikana ylittänyt neljä kertaa ilmanlaatuasetuksen mukaisen raja-arvon lukuarvon.

Katupölyä muodostuu renkaiden kuluttamasta tiepäällysteestä, jauhautuneesta hiekoitushiekasta sekä rengas- ja jarrupölystä.

Korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä.

Kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavilla henkilöillä katupöly voi pahentaa perussairauden oireita, joten asianmukaisesta ja riittävästä lääkityksestä huolehtiminen on tärkeää.

Katupölylle altistumista voi vähentää välttämällä ulkoilua pahimpina pölypäivinä ja pölyävillä alueilla, kuten vilkkaiden teiden varsilla.

Hämeenlinnan keskusta-alueella hiekoitushiekan poistaminen on parhaillaan käynnissä.

Kaupungin kunnossapitämillä alueilla katupölyn muodostumista ehkäistään kastelemalla puhdistettavaa aluetta Hämeenlinnan ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti.

Katujen kunnossapidon arvion mukaan pääväylät ja kevyen liikenteen väylät saadaan puhdistettua huhtikuun loppuun mennessä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.