Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Jean Sibeliusta juhlitaan vuoden loppuun

Jean Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuodessa ollaan jo syksyssä, jossa on paljon tapahtumia ja konsertteja. Hämeenlinnan syksyn käynnistää Sibeliuksen syksy ?festivaali 16.?20.9. Sibeliuksen syksy ?festivaalissa jalkaudutaan sinfoniakonserttiin, kuudennen kerran Sibelius-fantasiaan Hämeenlinna torille, kaupungille Janne-rasteille, kokemaan aito Öinen ratsastus, keskustelemaan ja nauttimaan kuorojen kuutamokeikoista sekä kirkkoon juhlamessuun ja valtakunnalliseen Uskon yöhön.

Festivaalin alkuperäinen idea on monimuotoisuus ja sibeliaanisten ohjelmasisältöjen tarjoaminen erilaisille yleisöille konserttisalien lisäksi myös yllättävissä paikoissa. Johtaja Erkki Korhonen korostaa, että fantasian teemana on juhlavuonna Sibeliuksen sisäinen ja ulkoinen maailma.

? Ohjelmassa on juhlaa, kevyttä ilonpitoa, kaupunkikokemuksia, luontoa ja hartautta. Uskon, että säveltäjä pitäisi kotikaupunkinsa menosta viikon aikana.

Sinfonia Lahti kapellimestarina Okko Kamu aloittaa festivaalin konsertilla, jossa on pelkästään Sibeliuksen teoksia, muun muassa Historiallisia kuvia ja Belsazarin pidot.

Ohjelmassa on myös pianoilta, jossa esitetään ensimmäisen kerran Hämeenlinnassa Sibelius-sävellyskilpailun pianosarjan voittaneet teokset. Soittamassa ovat pianistit Juhani Lagerspetz, Paavali Jumppanen ja Joonas Pohjonen.

Elämyksellistä Sibeliusta voi kokea hevosen selässä Öisellä ratsastuksella, joka ratsastetaan Sibeliuksen inspiraation lähteillä Aulangon metsissä. Matkalla kuullaan Sibeliuksen musiikkia?

Sibeliuksen syksy ?festivaalin mahtava yleisötapahtuma on Sibelius-fantasia, joka tuotetaan ja eletään kuudennen kerran. Spektaakkelia on rakentamassa ja tekemässä kaikkiaan yli 150 tekijää ja esiintyjää. Kuudes fantasia on kooste aikaisempien fantasioiden ikimuistoisista tuokioista. Kokonaiselämys syntyy valoista, musiikista, tanssista ja syysillan hämärästä. Finlandia päättää torielämyksen.

Sibeliuksen syksy ?festivaaliin mahtuu myös Sibeliuksen kuolinpäivä 20.9., jolloin syntymäkodissa on keskustelutilaisuudessa vieraana muun muassa laulaja Matti Lehtinen. Syksyn ohjelma Hämeenlinnassa on tiivis vuoden loppuun. Sibelius-sävellyskilpailussa voittaneita kuoroteoksia kuullaan Sibelius Kuoro ?konsertissa marraskuussa ensiesityksinä, Sinfonia Lahti vierailee neljä kertaa, ja pianossa kuullaan Ilmo Rantaa, Marita Viitasaloa ja Folke Gräsbeckiä.

Jean Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12. on vuoden kohokohta ja sitä juhlitaan kellon ympäri alkaen 0.30!  Juhlakonsertissa RSO ja Sibelius-viulukilpailun voittaja soittavat mm. Sibeliuksen viulukonserton.

? Ohjelmassa on tärkeätä loppuun saakka tuoda kuvaa moniulotteisesta Sibeliuksesta  ja tarjota yleisölle hyvinkin erilaisissa tapahtumissa jatkuvan luovuuden elämystä. Sibeliuksesta riittää, kuten myös hänen perinnöstään, Korhonen iloitsee.

? Sibeliuksen syksy ?festivaali, konsertit, kansainvälinen Sibelius-kongressi ja syntymäpäiväkonsertit ovat vasta tulossa. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.