Torstai 18.04.2024
Nimipäivät: Valto, Valdemar

Tuuli:
 

Järnefeltin “Kaski” Hämeenlinnan Taidemuseoon

Ateneumin taidemuseon rakastetuimpiin klassikkoteoksiin kuuluvat Eero Järnefeltin Kaski / Raatajat rahanalaiset (1893) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ovat Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueella 11 suomalaisessa taidemuseossa 1.3.2017 – 31.12.2017. Kaski on nyt kiertueellaan saapunut Hämeenlinnan Taidemuseoon, jossa se on esillä 20.6. – 30.7.2017 Yhteiset kuvamme -näyttelyssä Eero Järnefeltin teosten yhteydessä.

Eero Järnefelt, Kaski / Raatajat rahanalaiset, 1893, Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Eero Järnefelt (1863-1937) maalasi savolaisten maatyöläisten raskaan aherruksen kuvauksen osittain ulkona kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Järnefelt oli valokuvannut kaskenpoltossa myös 14-vuotiasta Johanna Kokkosta, josta tuli maalauksen pikkutytön malli. Teos on nimetty kansalliseepos Kalevalan säkeen mukaan: “Tuop’ on piika pikkarainen, raataja rahanalainen”.

Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Teos on kotimaisiin aiheisiin keskittyneen Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoneista. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista.

Järnefeltin Kaski on kiertueellaan esillä Turun taidemuseossa, Hämeenlinnan Taidemuseossa, Lappeenrannan taidemuseossa, Joensuun taidemuseossa ja Jyväskylän taidemuseossa. Schjerfbeckin Toipilas kiertää puolestaan Ahvenanmaan taidemuseossa Maarianhaminassa, Tampereen taidemuseossa, K. H. Renlundin museossa Kokkolassa, Kemin taidemuseossa, Saamelaismuseo Siidassa Inarissa ja Rauman taidemuseossa. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.