Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Hämeenlinnan asuntokaupassa on kasvun merkit ilmassa

Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Marja Mikkola (vas), yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Arja Sarusto Kiinteistömaailmalta, rahoitusasiantuntija Satu Leppänen Danske Bankilta ja myyntijohtaja, kiinteistönvälittäjä Joni Mansikka Kiinteistömaailmasta kertoivat alan kuulumisia Café Laurellilla.

Hämeenlinnassa rakennetaan nyt kaupunkikeskustaan ja keskustan läheisyyteen enemmän uusia asuntoja kuin pitkään aikaan. Menossa on seitsemän uudiskohteen rakentaminen. Paikallinen rakentamisbuumi, alkusyksyllä kiihtynyt asuntokauppa ja myös asuntosijoittamisen houkuttelevuus antavat odottaa ensi vuodelta hyvää. Eikä orastava talouskasvu näkymiä ainakaan heikennä.

? Tunnelma on odottava. Tekemättömiä asuntokauppoja on paljon, sanoo Kasarmikatu 13:ssa toimivan Kiinteistömaailman yrittäjä Arja Sarusto.

Niin sanottu nostokurkibarometri määrittää melko luotettavasti myös kiinteistönvälitysalan tunnelmia.

? On hyvä merkki, kun rakentajat uskovat asuntokaupan käyvän, sanoo kiinteistönvälittäjä Marja Mikkola.

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan Kiinteistömailma-ketjun tekemissä kaupoissa oli elokuussa kasvua viime vuoteen lähes 15 prosenttia. Syyskuun kauppamäärien ennakoidaan olevan vieläkin suuremmat.

Alueellisesti eroja on paljon ja kaikissa Hämeenlinnassa solmituissa välittäjäkaupoissa vuoden 2017 kauppamäärä näyttää tammi?syyskuun lukujen perusteella jäävän alle viime vuoden.

? Vastaavasti on myyty vähän kalliimpia asuntoja ja muun muassa Suomen Kasarmin asunnot myytiin loppuun, Marja Mikkola kertoo.

Kiinteistömaailman markkinaosuus Hämeenlinnassa on noin 20 prosenttia.

Barometrin mukaan kiinteistönvälittäjien näkemys kaupan kehityksestä seuraavan puolen vuoden aikana on samansuuntainen eri puolilla maata. Yli puolet uskoo, että pienten kerrostaloasuntojen kauppamäärät nousevat ja muiden asuntotyyppien kauppamäärät pysyvät ennallaan.

Hintakehitysodotuksissa on enemmän eroja ja alueelliset erot korostuvat barometrissä entistä enemmän; laskupainetta varsinkin isoissa asunnoissa on sitä enemmän mitä kauemmas kasvukeskuksista mennään.

Kiinteistömaailman välittäjistä 72 prosenttia kertoo, että kiinnostus asuntosijoittamiseen on kasvussa.

? Alle 30-vuotiaat pitävät asuntosijoittamista parempana tapana vaurastua kuin vanhemmat ikäluokat, kertoo rahoitusasiantuntija Satu Leppänen Danske Bankin Hämeenlinnan yksiköstä.

Asuntosijoittaminen ilmiönä konkretisoituu pankin lainatiskillä.

? Danske Bankin asuntorahoituksesta 11 prosenttia menee sijoitusasuntoihin, Satu Leppänen kertoo.

Lainaa voi myöntää 90 prosenttia asunnon arvosta, mutta sijoitusasunnon hankinnan lainoituksessa omarahoitusta tai vakuutta vaaditaan usein enemmän.

Kiinteistömaailma lanseerasi kymmenen vuotta sitten Suomen asuntomarkkinoille uutuuden, Tarjouskaupan, jota ensin epäiltiin ja haastettiin mutta sittemmin apinoitiin. Barometrin julkistuksen yhteydessä Hämeenlinnassa leikattiin tänään Laurellin valmistamaa Tarjouskauppa 10 v. -täytekakkua.

? Tarjouskaupalla on tehty koko maassa noin 30.000 kauppaa. Hämeenlinnan seudulla Tarjouskauppa on antanut parhaat tulokset loma-asuntojen kaupassa, Arja Sarusto kertoo.

Messevällä sijainnilla varustetuista loma-asunnoista käydään aika ajoin jopa kilpahuutoa, joissain muissa asuntotyypeissä Tarjouskauppa taas saattaa ohjata liian korkean pyynnin markkinatasolle.

? Myyjän ei Tarjouskaupassa täydy hyväksyä tarjousta, mutta yli puolet tarjouksista johtaa kauppoihin, Sarusto tietää.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.