Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Hämeenlinnalaisten tietoja hyödynnettiin pilaantuneiden maiden tutkimuksissa

Hämeenlinnan kaupungin Hattelmalan sairaalan kaatopaikkaa ja Tyryn akkupurkaamoa koskeva tiedote 28.8. tuotti muutamia yhteydenottoja. Hattelmalan sairaalan kunnossapidosta ja Lapion tilanhoidosta vastanneet ja heidän jälkeläisensä kertoivat Hattelmalan kaatopaikasta.

Kohteen sijainti tarkentui paitsi kuvausten myös maastokäyntien pohjalta. Hämeenlinnan kaupunki kiittää tietoja antaneita tahoja. Tietoja on hyödynnetty tutkimuksen suunnittelussa. Saadut kokemukset olivat hyviä ja samaa metodia on hyödynnetty muissakin valtakunnallisen Pirkanmaan ELY-keskuksen vetämän pilaantuneiden maiden hankkeen kohteissa.

Pääosin tiedot koskivat Hattelmalan kaatopaikkaa, jonka osalta varsin hyvin oli kuvattu alueen käyttö ensisijaisesti maa-ainesvarastona, joskin joitain metallijätteitäkin alueelle tiedettiin tuodun. Tyryn niin kutsutun akkupurkaamon osalta tietoa oli vähemmän. Luultavimmin kohde on ollut paremminkin autopurkaamo, jossa on ollut jotain akkujen käsittelyä.

Maaperän, pohja- ja pintavesien tutkimukset Hattelmalan entisellä kaatopaikalla ja Tyryn maankaatopaikalla ja välittömässä läheisyydessä on saatu loppuun, mutta joitain tutkimustuloksia on vielä saapumatta.

Alustavien tulosten perusteella kohteiden jätemäärä on varsin alhainen ja pitoisuudet niin pohja- kuin pintavesissäkin ovat varsin alhaisia. Hämeenlinnan kaupunki tiedottaa lisää asiassa kohteita koskevien selvitysten valmistuttua, näillä näkymin 7. päivänä marraskuuta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.