Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

Hämeenlinna jatkaa valmistelua Lotta Svärd -patsaan hankkimiseksi

Hämeenlinna saattaa hankkia Lotta Svärd -patsaan. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti tänään jatkaa valmistelua patsaan hankkimiseksi ja sijoituspaikan osoittamiseksi.

Valmistelussa selvitetään patsaan siirron ja pystytyksen kustannukset ja rahoitus sekä sijoituspaikka yhdessä kaupunkirakennetoimialan kanssa.

Lautakunnan päätös oli niukka, äänin 5-4. Keskustelun kuluessa Irma Taavela teki seuraavan vastaesityksen:?Sivistys-  ja hyvinvointilautakunta esittää valmistelun jatkamisessa, että Lotta-Svärd -patsasta ei hankittaisi ja sijoitettaisi Hämeenlinnaan. Lotta-järjestöllä on merkityksellinen osa maamme historiassa, myös sata vuotta sitten kansaamme ikävästi jakaneessa sisällissodassa. Nyt on aika sovinnolle ja sellaisille patsaille, joilla erittelemättä voidaan kunnioittaa kaikkia merkityksellisiä menneiden polvien urheita naisia.

Kyl liäinen, Heinonen ja Einiö kannatti vat Taavelan ehdotusta .

Pohjaehdotus sai 5 ääntä (Ahonen, Koivusaari, Sorvari, Kankaanmäki, Virtanen ) ja Taavelan ehdotus 4 ääntä (Taavela, Kylliäinen, Heinonen, Einiö) ja kaksi tyhjää (Jokinen, Jussila).

Päätökseksi tuli sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotus.  Mia Heinonen ja Irma Taavela jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Patsaan hankkimista ehdottavan valtuustoaloitteen teki viime kesäkuussa valtuutettu Antti Ahonen (kok.)

Kuvanveistäjä Tiina Torkkelin Lotta Svärd aiheinen patsas oli juuri tuolloin valmistunut. Alun perin Lounais-Hämeeseen, Forssaan sijoitettavaksi suunniteltu teos oli aloitteen mukaan yllättävien käänteiden vuoksi jäämässä vaille arvoistaan paikkaa.

Lotat toimivat Hämeenlinnassa hyvin aktiivisesti. Muutenkin Hämeen alue oli merkittävä lottatoiminnan keskus, aloitteessa todetaan.

– Hämeenlinnassa myös vaalitaan lottaperinteitä yhdistysmuodossa aktiivisesti. Hämeenlinna olisikin perinteikkäänä varuskuntakaupunkina ja Hämeen maakunnan pääkaupunkina mitä luontevin sijoituspaikka valmistuneelle patsaalle, usean valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa todetaan.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on valmistellut aloitetta yhdessä kaupunkirakennetoimialan kanssa, joka on kartoittanut mahdollisia sijoituspaikkoja keskustan alueelta. Kummallakaan toimialalla ei ole varattuna rahoitusta patsaan siirtoon ja pystyttämiseen. Kustannukset eivät ole vielä tiedossa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.