Sunnuntai 16.06.2024
Nimipäivät: Päivi, Päivikki, Päivä

Tuuli:
 

Everlastille knock out

Hämeenlinnan kesäteatteri jäi yleisötavoitteestaan. Ennakkoon paljon positiivista huomiota saanut Everlast -Orkesteri -näytelmä floppasi suurin odotuksiin nähden ja sai liikkeelle vain runsaat 6000 katsojaa. Miksi?

Sitä ihmettelee nyt kesäteatteriyhdistyksen toiminnanjohtaja ja esityksen ohjannut Martti Töttölä, jonka varovaisin toive oli saada Kaupunginpuistoon 8000 katsojaa.

– Seison tekstin takana edelleen. Ohjauksen mahdolliset sössimiset otan omaan piikkiini.

Everlast meni koko viime näytäntökauden Kom-teatterissa täysille saleille. Eikä huono referenssi ole sekään, että ohjaaja Matti Ijäs tekee käsikirjoituksen pohjalle elokuvan.

– Uskalsin odottaa Everlastista jopa tämän kesän kuuminta kesäteatterikappaletta Suomessa.

Kuuma oli vain katsomossa, sekin säiden takia.  Lehtereiden 500 katsomopaikasta täyttyi 25 esityksessä keskimäärin noin puolet. Sillä ei ilmeisesti kateta noin 140 000 euron tuotannon kustannuksia?

– Jos ei, niin näyttelijät saavat kuitenkin palkkansa palkkaturvasta, Martti Töttölä rauhoittelee.

Palkkojen, mainonnan ja markkinoiden lisäksi rahaa pitäisi kuitenkin löytyä vielä tekijänoikeusmaksuihin, tekniikan kuluihin ja näytelmän kirjoittajalle.

– Näitä murheita ei olisi, jos olisimme saaneet kasaan 10 000 katsojaa. Mikä ihme siinä onkin, että tämänkokoisessa kaupungissa tuo tavoite on niin kaukana!

Muutostakin on yritetty. Kymmenien laulunäytelmien jälkeen lavalla nähtiin parin edellisen kesän ajan teatteri Siperian hauskuuttelut.

Viimein löytyi Martti Töttölän pitkään hakema uusi suomalainen kunnon käsikirjoitus, joka ei sitten suurelle yleisölle kelvannutkaan.

– Paljon peräänkuulutettu muutos ei ollutkaan ilmeisesti hyvästä. Mutta jotain omaakin pitää koittaa, kun puolet Suomen kesäteattereista vetää farssia ja loput musiikkijuttuja.

Kesäteatterin tulevaisuus on taas kerran liipasimella. Martti Töttölä odottaa ratkaisua syksyllä työstettävällä kaupungin kulttuuri- ja liikuntapoliittiselta ohjelmalta.

– Olisihan se turvallisempaa, kun tietäisi, että kaupunki takaisi toimintamme jatkumisen vaikka aina viideksi vuodeksi kerrallaan. Silloin uskaltaisi rakentaa vaikka katsomon päälle lisälippaa. Muutenhan Kaupunginpuisto on ihan loistava paikka.

Nyt kesäteatteriyhdistys saa muiden hakijoiden kanssa jännittää joka vuosi erikseen, heltiääkö kaupungilta tukieuroja.

Tälle vuodelle niitä tuli 25 000. Määrä on ollut laskussa.

 Ilkka Peltoniemi

Kuvateksti: Kesäteatterikappale Everlast -Orkesteri ei kehutusta tekstistään ja niminäyttelijöistään Kesäteatteri 1 huolimatta löytänyt yleisön suos

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.