Keskiviikko 24.07.2024
Nimipäivät: Tiina, Kirsti, Kirsi, Kiia, Krista

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Nato-selvityksistä selvitys, kiitos

Suomen suhde Natoon pitää selvittää. Vaatimuksen esitti eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö, josta veikkaan perussuomalaisten puheenjohtajaa, Timo Soinin seuraajaa.

Sitten seurasi puheenvuorojen tulva: kyllä, ei, jo tutkitaan, tutkitaan mutta tutkitaan silti…

Turvallisuustilanne vaatii päivitystä, korostavat Niinistö ja Soini, joka on kutkuttavasti eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Persujen Nato-kanta on kriittinen, lukee Soinin ja Niinistön yhteisessä lausumassa. Olisiko niin, että kanta olisi Ukrainan kriisin, Venäjän talouspakotteiden ja maailmanpolitiikan tilanteen jälkeen kääntynyt kielteisestä kriittiseksi?

Tähän kysymykseen voi vastata vain Soini – jos hänkään niin, että puhe olisi ilman tulkintaa ymmärrettävissä.

On hyvin vaikea nähdä, mitä uutta selvityksiin ja selvitysten selvityksiin uusi Nato-selvitys voisi tuoda. Toki Ukrainan tilanne pitäisi jotenkin jalostaa mustaksi valkoiselle paperille…

Persujen Nato-kannan lieventyminen ei itse asiaa muuttaisi. Johtavat puolueet ovat luvanneet, että Natoon mennään vain jos kansa tahtoo ja tahdon punnitsee kansanäänestys. Ja kun on luvattu, on lupauksesta pidettävä kiinni. Eikä Soini takuulla vastusta kansanäänestystä!

Suomen ja Naton suhteessa ei ole selvitettävää ? ei ennen muuta siksi, että suhde perustuu sittenkin enemmän tunteeseen ja politiikkaan kuin kylmiin tosiasioihin.

Taustalla on edelleen yksin kuva siitä, kuinka Suomi (muka) yksin ja omin voimin pärjäsi II maailmansodan myrskyissä.

Kuumenevan kriisin aikana tehty Nato-kannan määritys olisi suhdanne-selvitys, jolta menisi pohja pois, jos ja kun maailmanpolitiikan tilanne helpottuisi.

Natoon menolle selvityksestä olisi olemattoman vähän painoarvoa. Nato ei ole kerho, jonka jäsenanomus täytetään ja jäsenkortin kantaa posti kotiin muutaman päivän kuluessa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.