Tiistai 25.06.2024
Nimipäivät: Uuno

Tuuli:
 

ENGELINRANTA: ”Kaupunkilaiset ottamaan suunnitteluvastuuta”

Eteläranta Oy on sosiaalisessa mediassa aktivoinut kaupunkilaisia koolle ideoimaan, miten Engelinrannan joissain kortteleissa voitaisiin erityisesti huomioida ekologisuus, sosiaalinen rakentaminen plus kulttuuri- ja kaupunkitaide.

Ensimmäisessä Engelinrannan Enkeleiden tapaamisessa kävi eilen konkreettisesti ilmi kaupunkisuunnittelun problematiikka suhteessa asukkaisiin.

Paikalla oli laajasta kutsusta huolimatta vain kymmenkunta asiasta kiinnostunutta -ja hekin lähinnä ammattinsa puolesta erityiskutsun saaneita kaupunkisuunnittelun ammattilaisia. Nuoria kuitenkin ja puolet heistä Tampereelta.

Engelinrannan Enkeleiden alkutapaamisessa kehiteltiin ryhmissä pieniä ja suuria ajatuksia. Kristiina Koskiaho vasemmalla, Natalia Rincon kolmas oikealta.

Engelinrannan Enkeleiden alkutapaamisessa kehiteltiin ryhmissä pieniä ja suuria ajatuksia. Kristiina Koskiaho vasemmalla, Natalia Rincon kolmas oikealta.

Arkkitehdiksi valmistuva Natalia Rincon toimii Urbaani Tampere-yhdistyksessä, jonka tarkoituksena on edistää Tampereen ja lähialueiden kaupunkikehitystä.

– Engelinranta on tosi kiinnostava ja vetovoimainen paikka. Ihmisiä pitäisi saada ehdottomasti mukaan ja heidän olisi otettava suunnitteluvastuuta alusta asti. Heidän aluehan se on.

Natalia Rinconin mielestä  joukolla tapaaminen ei ole enää tämän päivän työskentelymuoto.

– Alueen kehittämiseen liittyvät kuvat, kartat, mielipiteet ja keskustelut pitäisi voida tuoda esille ja yhdistellä siihen sopivalla nettialustalla.

Siihen suuntaan keskustelu vei muutenkin. Työvälineitä on sosiaalinen media tulvillaan.

Virtuaalisuunnittelun mahdollisuuksista vinkkejä auliisti ottanut Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho sanoo asukastyön jatkuvan myös perinteiseen tapaan.

Enkelitoiminta saa jatkoa, ryhmää täydennetään uusilla kutsuilla, mutta ?vuori menee myös ihmisten luo?.

– Käymme kuulostelemassa asukkaiden ajatuksia ainakin oppilaitoksissa, taidepiireissä ja muissa kohderyhmissä. Myös ikäihmisten mielipiteet ovat arvokkaita.

Rantavyöhyke kuuluu oleellisesti Engelinrantaan.

Rantavyöhyke kuuluu oleellisesti Engelinrantaan.

Ryhmätyöhön käytetty intensiivinen parituntinen tuotti paljon jalostettavia ajatuksia.

Jos joskus keskustasta urbaania puistovyöhykettä pitkin Etelärantaan saapuvat näkevät rantareitilla vierasvenesataman, majakan, pitkän beachin, pop up -rantaravintolan ja vaikka rakkauden puiston, niin ne ideat syntyivät Enkeli-tapaamisen välituotteena.

Linja-autoasema taasen muodostuu kaupalliseksi vastapainoksi Goodmanille: pikku puoteja, pop up -shoppeja, palveluita ja toimistotiloja. Jos siis Enkeleiltä kysytään.

Engelinrannan kesäkuussa hyväksytystä osayleiskaavasta on tehty valitus hallintaoikeuteen, josta valitustie voi vielä jatkua. Kaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki arveli, että alueen rakentamiseen päästää ensi vuosikymmenellä, kun valitukset on käsitelty ja alueesta on tehty asemakaava.

Ilkka Peltoniemi 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.