Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

Assin työmaa-aidan yhteistaideteos julkistettiin

Ahveniston sairaalan, tuttavallisemmin Assin työmaalla käy jo kova kuhina, kun sairaalan perustuksia paalutetaan ja valetaan. Uuden sairaalan arvioitu valmistumisajankohta on vuonna 2025 ja käyttöönotto vuonna 2026.

Rakennustyömaa-aluetta ympäröi pitkä, koko työmaan kiertävä työmaa-aita. Aitaan haluttiin saada rakennustyömaan ajaksi inhimillisyyttä ja taidetta. Ihastuttamaan ohikulkevia ja kertomaan tähän olevan rakentumassa meille kaikille tulevaisuuden inhimillinen sairaala. Ideointi ja yhteistyö Kulttuurikeskus ARXin kanssa työmaa-aidan kuvitukseksi sai tällöin tuulta alleen ja nyt alueelle nousi 30 metriä lasten ja nuorten yhteisötaideteokseksi muutettua työmaa-aitaa.

Kuva: Elina Lintula.

Aidan taideteoksen tekemiseen osallistui lapsia ja nuoria taitelijoita, jotka kuvasivat ajatuksiaan maailman inhimillisimmästä sairaalasta. Kouluilla ja varhaiskasvatusyksiköissä järjestetyissä taidetyöpajoissa tutustuttiin opettajien ja varhaiskasvattajien johdolla uuteen sairaalaan. Pajoissa keskusteltiin mitä inhimillisyys on ja kuinka se voisi sairaalassa näkyä. Työpajoihin osallistui yli 600 lasta, ja 29 teosta päätyi osaksi yhteisötaideteosta.

Assin värejä toistavan taustan taiteilivat Kulttuurikeskus ARXin avoimen Tuu ja tee -työpajan lapset. Teokset etenevät ikäjärjestyksessä alkaen pienimmistä 4-vuotiaista taiteilijoista päättyen 15-vuotiaiden nuorten teoksiin. Yhteisötaideteoksen suunnittelusta vastasivat ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen ja graafikko Liina Harhala Kulttuurikeskus ARXista.

Assin puolelta työmaa-aidan suunnittelussa ja toteuttamisessa oli projektiryhmässä projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen, projektisihteeri Kristina Pekarila ja viestintäasiantuntija Elina Lintula.

Johtajaylihoitaja Kirsi Leino kommentoi, että nyt rakentunut lasten ja nuorten taidetta esittelevä työmaa-aita antaa osaltaan signaalin inhimillisyydestä.

– Sairaalaan tulon pitäisi luoda turvaa ja toivoa eli tunnetta, että välitetään.  Toivomme, että sama henki vahvistuu entisestään, kun sairaala valmistuu.

Tilaisuudessa pienet taiteilijat pääsivät esittelemään omia tuotoksiaan ja saivat suuret kiitokset puheissaan allianssin projektipäällikkö Kari Sundelinilta, johtajaylihoitaja Kirsi Leinolta sekä Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö Minna Haverilta. Taideteos tuo iloa ohikulkijoille, tien käyttäjille ja aamuisin töihin tulevalle henkilöstölle.

Verkatehtaalla toiminut taidepäiväkoti Satakielen eskariryhmäläiset pohtivat vuonna 2018 mihin sairaalaa tarvitaan, kuka sairaalassa työskentelee ja millainen sairaalan tulisi olla. Lasten ajatuksista ja piirroksista syntyi Assin hanketoimiston sisälle seiniin kuvitusta.

Taideteokset löytyvät Sairaalatien varrelta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.