Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

Arxissa kysytään, kuka painoi nappia?

Galleria ARXissa avautuu keskiviikkona 14.10. mielenkiintoinen näyttely Kuka painoi nappia, Herra Holbein? Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä kuvaavat toisiaan menneisyyden hengessä. Oppaiksi muotokuvien maailmaan he ovat valinneet pohjoiseurooppalaisen renessanssitaiteilijan, Hans Holbein nuoremman (1497?1543). Näyttely on esillä 13.11. asti.

Holbeinin kuvaamien ihmisten ajaton arvokkuus, maalausten yksityiskohtainen tarkkuus ja materiaalikuvauksen taidokkuus kiehtovat heitä. Saman ajattomuuden ja voimakkaan läsnäolon tunnun he haluavat vangita omiin valokuviinsa.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet työpajassa, jota valokuvaaja Pekka Elomaa on vetänyt Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhdyssä vuodesta 2001. Vuosien varrella pajalaiset ovat vaihtuneet, mutta äijävaltaisen porukan ydin on pysynyt kasassa yli kymmenen vuotta. Suurin osa heistä toimii sekä malleina että valokuvaajina, osalle tärkeintä on esiintyminen ja esillä olo.

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva näyttely vie meidät ihmisenä olemisen ytimeen. Valo maalaa neutraalia taustaa vasten piirtyvät hahmot paljaana esiin. Kuvaustapa ja viitteellinen rekvisiitta irrottavat mallit arjesta ja luovat kuviin ajattomuuden tunnun. Merkitys kiinnittyy pieniin yksityiskohtiin, katseisiin, eleisiin, tapaan pidellä juomalasia. Teknistä taituruutta tärkeämpää on hetken rehellisyys, kuvaan kiinnittynyt ikuisuus.

Hans Holbeinin teokset ovat niin eläviä, että niitä voisi pitää taidokkaan valokuvaajan otoksina. Siitä näyttelyn nimi. Lyhdyn työryhmässä laukaisimen nappia ovat painaneet ne, jotka ovat ensiksi ehtineet ja usein se on ollut Jussi Ratia. Hänen ja vuonna 2012 valtion valokuvataidepalkinnon saaneen Elomaan lisäksi Hämeenlinnassa esillä olevaa materiaalia ovat olleet työstämässä Otto Jahnukainen, Olli-Pekka Lappinen, Emma Liekari, Antero Smedberg, Niila Suoranta ja Pekka Valle.

Malleina nähdään muita lyhtyläisiä, kuten Pertti Kurikka. Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluja. Konalassa sijaitsevissa tiloissa eletään, opiskellaan ja tehdään taidetta tekstiilitöistä musiikkiin ja valokuviin.

Kettuki on valtakunnallinen verkostotoimija, joka parantaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden
mahdollisuuksia opiskella ja harrastaa taidetta sekä työskennellä taiteen alalla. Kettukia ylläpitää Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry, joka on perustettu vuonna 2002. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.