Torstai 23.05.2024
Nimipäivät: Lyydia, Lyyli

Tuuli:
 

KAUPUNKI: Asfalttiasema ei voi olla hajuton eikä hajulle ole asetettu raja-arvoja

Hämeenlinnan kaupunki on tänään tehnyt julkisen kannanoton Velssin asfalttiaseman hajuhaitoista. Asfalttiasemaa koskevassa tiedotteessa Hämeenlinnan viranomaispalvelut kertoo saaneensa YIT Teollisuus Oy:ltä selvityksen hajuhaittojen ehkäisemiseksi tehtävistä toimenpiteistä.

Selvityksen mukaan ulkopuolinen asiantuntija tekee Velssin asfalttiasemalla mittauksia hajupäästöjen selvittämiseksi sekä laatii suunnitelmat tarvittavista ilmanlaadun mittauksista ja mahdollisista teknisistä ratkaisuista asfalttiasemalla.

Mittauksia tehdään jo nyt käynnissä olevalla viikolla ja alustavat suunnitelmat valmistuvat ensi viikon lopulla.

? Suunnitelmien perusteella tehtäviä mittauksia ja teknisten ratkaisujen pilotointia tehdään syksyn 2019 aikana. Pilotointi on tarpeen, koska suoraan valmiita teknisiä ratkaisuja hajupäästöjen vähentämiseksi ei ole. Tuotantokausi päättyy joulukuuhun mennessä eikä laitoksella ole tuotantoa talvikuukausina, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Täysin hajutonta asfaltin tuotanto ei ole eikä lainsäädäntö sitä edellytä, mutta kohtuutonta haittaa ei saa aiheutua. Kohtuuttomuuden arviointi on tapauskohtaista eikä hajulle ole asetettu Suomessa mitään raja-arvoja, kaupunki huomauttaa.

Mikäli nyt tehtävillä toimenpiteillä hajuhaittoja ei saada riittävästi vähenemään tuotantokauden 2020 alkuun mennessä ja haitat todetaan kohtuuttomiksi, viranomainen velvoittaa toiminnanharjoittajaa hakemaan toiminnalle ympäristölupaa naapuruussuhdelain perusteella.

Tuotanto Velssin asfalttiasemalla alkoi heinäkuun alussa. Tämän jälkeen Hämeenlinnan kaupungille on tullut valituksia asfalttiaseman kärystä Velssin lähialueilta. Valituksia on tullut erityisesti Siirin ja Velssin asuinalueilta.

1 kommentti

  1. pekka honkala:

    Se tässä on myönteistä, että Reska ei haise. Mutta Katumajärven ja Kankaistenjärven välillä on koko kesän ja syksyn ollut hajuhaittoja. Bitumin ja raskaan polttoöljyn käry leviää asuinalueelle ! Haitta-alueella asuu useita tuhansia asukkaita. Koulu ja päiväkoti myös saavat käryistä osansa.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.