Maanantai 27.05.2024
Nimipäivät: Ritva

Tuuli:
 

Janakkala-seura kutsuu juhlimaan

Tapahtumaan sisältyy vanhojen valokuvien näyttely ja suomalaisten kunniamerkkien näyttely, jossa on noin 100 kunniamerkkiä ja -mitalia, myös kuvan Helsingin olympialaisten ansiomerkit.

Janakkala-Seura täyttää 70 vuotta vuonna 2019. Juhlavuoden teema on Janakkala harrastaa. Seura juhlii kaksipäiväisillä juhlilla, Tervakosken Seuratalolla lauantaina 10.8. ja sunnuntaina 11.8.

Janakkala-Seuran hallituksen puheenjohtaja Jouko Lahtinen painottaa, että Janakkala-Seuralla on ollut merkittävä tehtävä janakkalalaisen historian ja elämänmenon tallentajana. Seuran perustajat olivat aikansa vaikuttajia; ensimmäinen puheenjohtaja oli kunnallisneuvos Otto Marttila ja silloinen kunnansihteeri Lauri Aalto yhdistyksen sihteeri. Perustamispäivä oli 28.8.1949.

Seuran ensimmäinen lehti ilmestyi vuonna 1951 toteuttamaan ?säännönmukaista julkaisutoimintaa?.

? Kustannamme edelleen joka kesä ilmestyvän Janakkala ennen ja nyt -lehden, johon vuosikymmenten aikana on talletettu valtava määrä tietoa Janakkalasta, historiasta, ihmisistä ja pitäjän toimista. Jokainen seuran jäsen saa lehden, lisäksi se on yleisömyynnissä, Lahtinen opastaa.

Sunnuntain juhlassa vihitään käyttöön Janakkala-Seuran lippu, joka hankittiin juhlavuodeksi.

Juhlaesitelmän pitää dosentti, fil.tri Jussi Hanska. Esitelmän aihe on Pyhä Laurentius: roomalainen historia, pyhimyskulttuuri ja Laurentius Janakkalassa. Jussi Hanska on Tampereen yliopiston yleisen historian dosentti.

Tervakosken Seuratalolla ja sen ulkoalueilla on yli 30 janakkalalaista yhdistystä kertomassa toiminnastaan.

? Tavoitteena on näyttää, mitä kaikkea Janakkalassa harrastetaan. Olemme todella tyytyväisiä, että yhdistykset ovat lähteneet tällaisella joukolla mukaan, Lahtinen toteaa.

Yhdistyksillä on tarjolla monenlaista hauskaa: sähkömopoharjoittelua, paloautoon tutustumista, vanhan ajan koulun oppeja, piirustusta taiteilijoiden seurassa, luontotoimintaa, asukas- ja kyläyhdistysten esittelyjä ? eikä päivästä puutu lättyjä, makkaraa, kahvia, pullahyvää ja markkinateltta

Sokerina pohjalle lauantain harrastuspäivässä on harrastajateatteri JaTS:n esittämänä kaksi pienoisnäytelmää Pöytä ja Naiset asialla.

Janakkala-Seura on saanut lahjoituksena Valokuvaamo Hevonojan koko valokuva-arkiston ja negatiivit. Esillä on lauantaina ja sunnuntaina Hevonojan kokoelmasta noin 50 valokuvaa pääosin 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Kuvat esittelevät rakennuksia, ja ennen kaikkea ihmisiä, harrastustoimintaa ja sen kehittymistä. Kylät ovat hienosti esillä.

Ensimmäistä kertaa Janakkalassa on suomalaisten kunnia- ja ansiomerkkien näyttely, kaikkiaan noin 100 erilaista mitalia. Esillä on muun muassa Suomen Leijonan Ritarikunnan ensimmäinen suomalaiselle myönnetty Pro Finlandia -mitali vuodelta 1945. Sen saaja oli teatterinjohtaja, näyttelijä ja teatterineuvos Mia Backman, syntyjään janakkalalainen.

Helsingin olympialaisten aktiiveja palkittiin ansiomerkeillä. Nyt näyttelyssä ovat I ja II luokan ansioristit ja ansiomitali. Myös talvisodan 12 muistoristiä ovat esillä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.