Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Ydin-Hämeen vuoden yrittäjän työura alkoi Hämeenlinnassa

Hauhon, Lammin ja Tuuloksen Yrittäjät ovat palkinneet yhdessä Hämeen Yrittäjien kanssa alueensa yhteisen Vuoden yrittäjän 2014. Palkinnon vastaanottivat tuuloslaisen Taksipalvelu Mutta Oy:n yrittäjät Annikki, Kari ja Timo Mutta Ydin-Hämeen Yrittäjäjuhlassa lauantaina 11. lokakuuta Tuuloksen Kapakanmäellä.

Timo ja Kari Mutta yrityksensä 20-paikkaisen Mercedes-Benz Sprinter -pikkubussin vierellä. Kuva: Jouni Lehtonen

Timo ja Kari Mutta yrityksensä 20-paikkaisen Mercedes-Benz Sprinter -pikkubussin vierellä. Kuva: Jouni Lehtonen

Autoilija Kari Mutta aloitti työuransa Hämeenlinnassa polkupyörätsupparina 14-vuotiaana vuonna 1962. Ajokortin saatuaan nuori mies työskenteli muun muassa Hämeensaaren Shellillä Hämeenlinnassa sekä Tuuloksessa Pohjoisten Essolla. Kari ehti olla hetken Kumilinja Oy:n pakettiautokuskinakin, ennen kuin 1967 tuli Yrjö Rinteen kauppaan Tuulokseen ajamaan paketti- ja kuorma-autolla kaupan tavaraa asiakkaille.

Talvella 1969 Rinteelle hankittiin ensimmäinen kauppa-auto, ja Kari ryhtyi sitä ajamaan. Siinä työssä hän viihtyikin 33 vuotta, ensin Rinteellä 20 vuotta ja sen jälkeen 13 vuotta Lammin Osuuskaupalla. Vähitellen sivukylät hiljenivät ja kauppa-autotoiminta kävi kannattamattomaksi ja Karin ura kauppa-auton ratissa tuli tiensä päähän vuonna 2002.

? Myymäläautotouhussa alkoi näyttää siltä, että eläkepäiville se työ ei vie, Kari Mutta kertoo.

Kari Mutta löysi uuden ammatin taksinkuljettajana. Syksyllä 2001 Tuuloksessa avautui mahdollisuus taksiluvan hakemiseen ja Kari päätti hakea sitä. Hän saikin hakemansa luvan 1+8-paikkaiselle tilataksille. Taksi Kari Mutta aloitti helmikuussa 2002. Vuonna 2007 yritys muuttui kommandiittiyhtiöksi ja 2011 perustettiin Taksipalvelu Mutta Oy.

Kari Mutta kiittelee vaimoaan Annikkia, joka on ollut merkittävä tekijä yritystoiminnassa. Hän on alusta alkaen hoitanut kaikki yritystoiminnan vaatimat paperityöt. Myös perheen pojat ovat olleet kuskeina tarvittaessa. Karin ja Annikin poika Timo jatkaa perheen yritystoimintaa. Vuonna 2011 aloitettiin sukupolvenvaihdosjärjestelyt ja viime kesänä yrityksen osake-enemmistö siirtyi Timolle ja syyskuussa hänestä tuli yrityksen taksilupien haltija.

Yritys palvelee asiakkaita 24 tuntia vuorokaudessa. Toimintaa ohjaavia arvoja ovat luotettavuus, ystävällisyys ja palvelualttius. Kari ja Timo antavat kiitosta näitä arvoja toteuttavalle henkilökunnalleen. Myös hyvä yhteistyö naapuripitäjien Hauhon ja Lammin taksien kesken takaa kyydin saamisen kiireisimpinäkin aikoina.

? Olemme aina pyrkineet hoitamaan kyydin asiakkaalle, soitamme kollegalle jos emme voi itse ajaa, Timo Mutta sanoo.

Suurimpia kuljetettavia ryhmiä ovat koululaiset ja vanhukset. Kela- ja taksikorttikuljetukset työllistävät myös. Lisäksi yritys ajaa erilaisten pienryhmien tilausajoja kuten retkiajoja ja kuljetuksia satamaan tai lentokentälle. Takseja työllistävät tietenkin perinteiset viihdekyydit, etenkin viikonloppuisin.

Mutat näkevät, että Tuuloksen elinvoimalle on taksitoiminnan kaltainen kattava palvelutoiminta tärkeää. Yksi toive Karilla on Tuuloksen palvelutarjontaan.

? Kyllä taksimies edes yhden kapakan pitäjään kaipaa!

 • FAKTA: Taksipalvelu Mutta Oy
  ? Yritystoiminta alkoi 2002, kommandiittiyhtiö 2007 ja oy:ksi 2011
  ? Yrittäjät: Timo, Kari ja Annikki Mutta
  ? Kalusto: 2 pikkubussia, 1 tilataksi, 1 farmarimallinen taksi
  ? Työntekijät: 4 vakituista ja 4 keikkakuskia
  ? Yritys on Suomen Taksiliiton jäsen ja kuuluu Kanta-Hämeen aluetaksin välitysjärjestelmään. Yritys kuuluu myös Suomen Yrittäjiin paikallisyhdistys Tuuloksen Yrittäjien kautta

Jouni Lehtonen

Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjät ry:n tiedottaja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.