Tiistai 25.06.2024
Nimipäivät: Uuno

Tuuli:
 

Valtakunnallinen Lastenmusiikkipäivä palkitsi tekijöitä Jellonagaalassa

Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa vietettiin toinen valtakunnallisen lastenmusiikkipäivän Jellonagaala, jossa lastenmusiikin tekijöitä ja merkkihenkilöitä palkittiin Jellonapystein.

Viime vuonna perustettu Lastenmusiikki ry pyrkii edistämään sekä lastenmusiikin että lastenmusiikintekijöiden asemaa yhteiskunnassa. Yhdistys haluaa lisätä lastenmusiikin tietoisuutta kansallisella tasolla ja kehittää Suomessa tapahtuvaa lastenmusiikkikulttuuria ja ?toimintaa.

Ensimmäinen yhdistyksen tunnustus jaettiinkin jo gaalapäivän aamuna erillisessä Ääni 19 – lapsen oikeuksien foorumi -seminaarissa: Hämeenlinnalle myönnettiin Lastenmusiikkipääkaupunki 2020 -tunnustus.

Mirkka kuului palkittuihin. Kuva: Ville Kekäläinen.

Vuodeksi kerrallaan myöntämällään Lastenmusiikkipääkaupunki-tunnustuksella yhdistys haluaa nostaa esiin kuntien roolia lastenmusiikin edistäjinä sekä kannustaa kyseistä kuntaa jatkamaan lastenmusiikkimyönteisellä tiellä myös tulevina vuosina.

Tunnustuksen otti vastaan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, joka kiitospuheessaan kertoi, että Hämeenlinnan kaupungille ovat tärkeitä nimenomaan lapset, musiikki ja kulttuuri.

Illalla järjestettyyn Jellonagaalaan oli kutsuttuna kattava joukko lastenmusiikkia tekeviä ja esittäviä ihmisiä, ja gaalassa huomioitiin lastenmusiikin moninaisuus puhein ja palkinnoin. Kantavana ajatuksena vuoden 2019 lastenmusiikkipäivässä on, että lastenmusiikilla itsellään menee hyvin mutta aikuisten on nostettava sitä näkyvämmin esiin ja kaikkien lasten saataville.

Gaalassa jaettiin yhdeksän Jellona-palkintoa. Jori Jellona on Lastenmusiikkipäivän maskottileijona, luonnollisesti Georg Malmstenin kaima.

Jellonagaalan 2019 voittajat

ELÄMÄNTYÖPALKINTO: MAIJA BARIC

Nukketeatteri Sampon perustaja ja sydän.

Maija on käsikirjoittanut, säveltänyt, ohjannut ja lavastanut kymmeniä näytelmiä sekä esiintynyt niissä. Hänen laulunsa soivat päiväkodeissa ja musiikkileikkikouluissa ja niitä on julkaistu niin kirjoissa kuin äänitteillä.

ELÄMÄNTYÖPALKINTO: RITVA JA JORMA OLLARANTA

Varhaisiän musiikkikasvatuksen uranuurtajia opettajina ja opetusmateriaalin kehittäjinä.

Ritva on kouluttanut lukuisia musiikkileikkikoulun opettajaa Suomeen. Jorma on säveltänyt ja sanoittanut lastenmusiikkia vuosikymmenien ajan.

VUODEN LASTENLAULU: KANTTI KESTÄÄ!

Säv. Aili Järvelä, san. Mauno ja Aili Järvelä

Vuoden 2019 Näppärikurssilaisten Minna Canthista kertova laulu voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen.

Varhaisiän musiikinopettajien VaMO ry valitsi jo yhdeksännen kerran vuoden lastenlevyn.

VUODEN LASTENLEVY: NALLEN TALVI

Soili Perkiön säveltämät Nallen talvi -levyn laulut on sävelletty Eppu Nuotion  runoihin ja Matti Kallio on tehnyt niihin upeat sovitukset. Laulut ovat tarttuvia ja mukaansatempaavia. Musiikki houkuttelee mukaan liikkumaan, tanssimaan ja laulamaan. Levyn ääni- ja soitinmaailma on rikas, sovitukset ovat taidokkaasti ja monipuolisesti tehtyjä. Laulujen tarinat ovat lähellä pienten kokemus- ja elämysmaailmaa.

KUNNIAMAININTA: HULIVILIVUOREN AVAIN

Tänä vuonna Varhaisiän musiikinopettajat ry halusi antaa myös kunniamaininnan Käpylehmäorkesterin Hulivilivuoren avain -levylle. Levy on tehty taidokkaasti ja sen sävelkieli on runsas ja yllätyksellinen. Koko levy on mahtavasti  läpisävelletty, kokonaisuus on hyvä sovittamisesta  ja  teksteistä  musiikilliseen esittämiseen asti. Levy ruokkii pienten ja suurten kuuntelijoiden mielikuvitusta. Levyllä kuultavat laulut ovat pianisti Anni Sarastin kynästä, lyriikat lastenkirjailija Kaarina Helakisan Annan ja Matiaksen laulut -kokoelmasta (Otava, 1988) ja sovitukset Käpylehmäorkesterin.

VUODEN ARTISTI / YHTYE: HEVISAURUS

Tehnyt pitkän uran ja vakiinnuttanut asemansa yhtyeenä, jota diggaavat yhtälailla lapset kuin vanhemmatkin. Lapsia viihdyttävässä konseptissa yhdistyvät mukaansatempaavat sävellykset, hauskat ja opettavat sanoitukset, taitava soitto ja laulu sekä hienot konsertti- ja musikaalituotannot.

VUODEN TULOKAS: MIRKKA & LUIS

Mirkka ja Luis ovat kokeneita muusikoita, jotka ovat onnistuneesti siirtäneet ammattiosaamistansa lapsille sopivaan muotoon. Taitavien muusikoiden kanssa tehty tuoreehko levy on siitä hyvänä osoituksena. Esiintymiset onnistuvat myös duona, mikä helpottanee keikkamarkkinoilla toimimista.

VUODEN LASTENMUSIIKINTEKIJÄ: TUOMO RANNANKARI

Tuottelias säveltäjä, joka tekee musiikkia sydämellään ja tarttuu pelkäämättä aiheeseen kuin aiheeseen. Pikku Kakkosesta tuttu muusikko laulaa ilmastosta, kaveruudesta ja välittämisestä.

VUODEN LASTENMUSIIKKITEKO: LASTENLAULUKATU 10 VUOTTA

Matalan kynnyksen estradi kaikille lastenmusiikin ystäville. Ainutlaatuinen soiva katu on järjestetty Oulussa näkyvästi jo kymmenenä kesänä. Palkinnon myötä Lastenmusiikki ry toivoo, että muutkin kaupungit keksivät omia soivia ideoita lastenmusiikin hyväksi.

Gaalassa esiintyivät viime vuonna Vuoden musiikintekijä -palkinnon saanut lastenmusiikkiorkesteri Orffit sekä Lastenmusiikki ry:n Satu Sopanen, Soili Perkiö ja Luca Gargano.

Lastenmusiikkipäivän suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Lastenmusiikkipäivän juhlakonsertti Verkatehtaan päänäyttämöltä striimattiin suorana ja se on nähtävissä Lasten oman radion YouTube-kanavalla. Lähes sata ilmaista lastenmusiikkitapahtumaa järjestetään tällä viikolla ympäri Suomea Lastenmusiikkipäivän kunniaksi.

Vuoden 2019 lastenmusiikkipäivän yhteistyökumppanina toimivat Hämeenlinnan kaupunki, Konserttikeskus, Muusikkojen liitto ja Musiikintekijät ry.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.