Lauantai 24.02.2024
Nimipäivät: Matti, Matias

Tuuli:
 

Työ ja yrittäjyys ovat presidenttiehdokas Harry Harkimon peruspilarit paremmalle tulevaisuudelle

Presidenttiehdokas Harry Harkimo. Kuva: Kampanjasivuston mediapankki.

Harry Harkimo jatkaa Hattula Median yhteistoimituksen juttusarjaa presidenttiehdokkaista. Vastakohtana monien muiden ehdokkaiden pitkille urille politiikassa Harkimo on kiistatta se, joka on tehnyt pisimmän ja monipuolisimman elämänuran muualla kuin politiikassa.

Ensimmäinen suomalainen maapallonympäripurjehtija, yksi suomalaisen urheiluliiketoiminnan näkyvimmistä kehittäjistä, Diili-ohjelman vetäjä ja muutenkin monipuolinen liikemies yhdistetään yhä kolmannella kansanedustajakaudellaan usein Jokereihin ja Helsinki- tai Hartwall-areenaan.

Halu purjehtia itse valittuun suuntaan näkyy myös ehdokasnumeron 4 saaneen Harkimon omilla ehdokassivuilla, jossa kärkenä on yrittäjyys ja tekeminen: Harkimo toteaa olevansa tekijä joka tarttuu toimeen ja saa asioita aikaiseksi. Sanaleikki, mutta taustan huomioiden osuva sellainen on myös toteamus: politiikka on tärkeä osa elämää, mutta elämä ei ole osa politiikkaa.

Kokoomuksen edustajaksi vuonna 2015 eduskuntaan valittu Harry Harkimo perusti vuonna 2018 Liike Nytin, jonka listoilta hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2019 ja 2023. Harkimon mukaan politiikassa on kyse halusta rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Käsitys siitä, että perinteiset puolueet eivät tähän pysty, oli Harkimon mukaan taustasyy oman puolueen perustamiseen ja myös hänen omaan presidenttiehdokkuuteensa. Nyt Harkimo on ehdolla Liike Nytin ehdokkaana ja on itse puolueen puheenjohtaja sekä Liike Nytin ainoa kansanedustaja.

Harkimon kampanjasivustolla omaehtoisen pärjäämisen, työn ja yrittäjyyden eetos on näkyvästi esillä. Ulkopolitiikan otsikon alla Harkimo avaa pelin toteamalla, että Suomen on valmistauduttava pärjäämään yksin. Valtion velkaantumisen lopettaminen sekä työn ja yrittäjyyden kannattavaksi tekeminen ovat myös Harkimon teesejä.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan Harkimo kirjoittaa omaavansa tärkeää osaamista, koska vihreää siirtymää viedään eteenpäin yrityksissä. Harkimo tunnustautuu myös perinteisen perhekeskeisyyden kannattajaksi toteamalla, että nuoria pitää kannustaa perustamaan perheitä. Yksityiselämäänsä esitellessään Harkimo kertoo olevansa kolmen pojan isä.

Presidentinvaalikampanjan aikana Harkimon tausta KHL:ssa pelanneen Jokerien entisenä omistajana ja Jokerien kotihalli Areenan myynti suomalais-venäläiseen omistukseen on nostettu usein esille. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Harkimo on julkisuudessa (Helsingin Sanomat 2.2.2023) myöntänyt yhteistyön jälkikäteen katsoen olleen virhe.

Kampanjasivujensa ulkopolitiikka-osiossa Harkimo sanoo Naton ja EU:n olevan tärkeitä, mutta niissäkin on hänen mukaansa ajettava Suomen etua. Valtionjohdon koolle kutsumissa Nato-ryhmissä mukana olleena Harkimo uskoo olleensa parhaan saatavilla olevan tiedon piirissä.

Tuoreimmassa eduskunnassa tekemässään keskustelualoitteessa, joka on 23.11.2023 tehty aloite Liike Nyt -eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2024, Harkimo toteaa seuraavasti: Ulkoinen turvallisuus tarkoittaa Puolustusvoimien ja rajaviranomaisten rahoitusta sekä Nato-jäsenyyden tuomien uusien vastuiden, kuten Suomen osallistumisen Naton nopean toiminnan joukkoihin, resursointia ja järjestämistä.

Tuoreimmassa eduskunnassa tekemässään keskustelualoitteessa Harkimo myös nostaa esille yhtenä tärkeimmistä teemoista koulutuksen. Huolenpitoa hän kaipaa erityisesti nuorten miesten koulutukseen. Esimerkiksi oppisopimusmallia pitää Harkimon mukaan kehittää niin, että yhteistyössä koulujen ja yritysten kanssa ammattiin valmistutaan aiempaa nopeammin ja sujuvammin.

Keskustelualoitteessa myös puututaan Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja vaaditaan keskittymään poliisien resursseihin, lasten ja nuorten koulukiusaamisen ja väkivallan vähentämiseen sekä katujengien torjumiseen. Aloitteeseen sisältyvät myös kampanjasivustolla näkyvät teemat talouskasvun edistämisestä, velkaantumisen lopettamisesta, sekä työn ja yrittäjyyden nostamisesta kunniapaikalle.

Vaihtoehtobudjetissa myös vaaditaan tuoreen, valtakunnallisen sote-uudistuksen laittamista remonttiin. Harkimon mukaan on purettava hallintoa ja saatava julkinen sekä yksityinen puoli toimimaan rinnakkain paljon tehokkaammin. Perusterveydenhuollossa pitäisi keskustelupuheenvuoron mukaan ottaa omalääkärijärjestelmä käyttöön.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.