Lauantai 27.04.2024
Nimipäivät: Merja

Tuuli:
 

Turvallisuus, kansainvälisyys ja ihmisarvo näkyvät Sari Essayahin kampanjassa

Presidenttiehdokas Sari Essayah. Kuva: Merja Eräpolku.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah käy kampanjaansa tunnuksella Parasta Suomelle. Kampanjasivuston kärkeen hän on nostanut turvallisuuden ja kriisinkestävyyden. Toinen kolmesta pääteemasta on kansainvälinen yhteistyö ja kolmas lähimmäisyhteiskunta jossa ihmisarvo perustuu ihmisen arvoon sinänsä.

Numerolla 9 ehdolla oleva Essayah kampanjoi kotimaisen päivänpolitiikan eturivistä; maa- ja metsätalousministerinä, neljännen kauden kansanedustajana ja puolueensa puheenjohtajana. Taustalla on myös yksi kausi europarlamentaarikkona, ekonomin koulutus sekä urheilu-uralta kilpakävelyn maailmanmestaruus ja Euroopan mestaruus.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakivien, kuten kansalaisten maanpuolustustahdon ja kansainvälisen puolustusyhteistyön ohella Essayah nostaa esille elinvoimaisen maa- ja biotalouden, jotka hänen mukaansa ovat huoltovarmuuden ydintä. Hän sivuaa myös aluepolitiikkaa todetessaan, että osa turvallisuuspolitiikkaa on koko maan kattava asutus.

Kansainvälisessä yhteistyössä Essayahin punaiseksi langaksi voi erottaa pyrkimyksen saattaa Suomi syvemmälle keskeisiin päätöksenteon pöytiin menettämättä omaa päätöksenteon autonomiaansa. Hän esimerkiksi muistuttaa, että Euroopan Unionin tulee keskittyä asioihin joissa yhteistyö tuo lisäarvoa eikä puuttua kansallisessa päätöksentekovallassa oleviin asioihin.

Kristillisdemokraatit, joka vuoteen 2001 asti tunnettiin nimellä Kristillinen liitto, on nykyisen nimensä mukaisesti halunnut liikkua kohti eurooppalaista kristillisdemokratiaa. Puolue on kuitenkin kiistatta se, jonka kannattajissa ja kärkipoliitikoissakin Suomessa on uskontoon ja kirjaimellisesti raamatun sanaan perustuvia käsityksiä hanakasti esittäviä henkilöitä.

Sari Essayah puolueen puheenjohtajana on yrittänyt viedä kristillisdemokraatteja kohti eurooppalaista kristillisdemokratiaa. Uskonto ei juuri näy hänen poliitikko- tai presidenttiehdokasviestinnässään, joskin hän sivuaa kampanjasivujensa eräässä kohdassa raamatusta tuttua rakkauden kaksoiskäskyä: “Vastuu apua tarvitsevista yhteisön jäsenistä pohjautuu meille tuttuun ohjeeseen rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään”.

Ministerinä Sari Essayah toimii nyt ensimmäistä kertaa. Eduskunnan valiokunnista hänellä on kokemusta varsinaisena jäsenenä muun muassa suuresta valiokunnasta sekä talousvaliokunnasta ja tulevaisuusvaliokunnasta. Valtiopäivätoimijana Essayah on ollut erittäin aktiivinen ja muun muassa ehtinyt käyttää eduskunnassa lähes 1.600 puheenvuoroa sekä tehdä 202 aloitetta ja 140 suullista kysymystä.

Lokakuussa 2023 esitellessään täysistunnolle maa- ja metsätalousministeriön talousarviota vuodelle 2024 Essayah linjasi, että suomalaisen maatalouden tärkein tehtävä on ruuantuotanto ja maamme huoltovarmuuden perusta, jota pyritään kuluvalla hallituskaudella edelleenkin vahvistamaan.

Maatalouden kannattavuuden parantamisen hän luokitteli yhdeksi hallituskauden tärkeimmistä tavoitteista. Maa- ja metsätalousministeriö puolestaan on asettanut joulukuussa 2023 ohjausryhmän valmistelemaan ensimmäistä valtioneuvoston maaseutupoliittista selontekoa sitten vuoden 2009.

Sekä erilaisissa vaaliesiintymisissään että tultuaan valituksi presidenttiehdokkaaksi elokuussa 2023 Essayah on korostanut presidentin kahta päätehtävää: ulkopolitiikan johtamista yhdessä valtioneuvoston kanssa ja toimimista arvojohtajana.

Hän piti valintansa yhteydessä hyvänä muun muassa käytäntöä, jossa presidentti osallistuu Naton huippukokouksiin. Kristillisdemokraatit puolueena ja Essayah toivat esille myönteisen Nato-kantansa kevään 2022 aikana. Kampanjasivuillaan Essayah asemoi Suomen Nato-maana aktiiviseksi toimijaksi yhteisen puolustussuunnittelun mukaisesti.

Uusimmassa blogissaan Essayah puolestaan käsittelee tarkemmin lähimmäisyhteiskunnan määritelmäänsä. Hän muun muassa nostaa esiin jokaisen ihmisen tarpeen tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi. Osallisuuden kokemus hänen mielestään on myös merkittävä Suomen sisäiseen turvallisuuteen vaikuttava tekijä yhdessä ulkoisen turvallisuuden kanssa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.