Lauantai 27.04.2024
Nimipäivät: Merja

Tuuli:
 

Kyynisyyttä vastaan taisteleva Alexander Stubb hakisi presidenttinä myös uusia yhteistyösuuntia

Presidenttiehdokas Alexander Stubb. Kuva: Jussi Ratilainen.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb jatkaa Hattula Median yhteistoimituksen esittelysarjaa presidenttiehdokkaista 2024.

Stubb perustaa vaaliohjelmansa avoimuuteen, turvallisuuteen ja kansainvälisyyteen.

Sloganina kampanjassa on Yhdistävä tekijä ja varsinkin kansainvälisen tason yhteistyön luomisessa Stubb onkin ollut johdonmukaisen EU- ja Nato-myönteinen.

Numerolla 8 presidentin tehtävää tavoitteleva Stubb kirjoittaa kampanjasivuillaan, että presidentin kolme päätehtävää liittyvät ulkopolitiikkaan, ylipäällikkyyteen ja arvoihin.

Alexander Stubb ampaisi kotimaisen politiikan eturiviin, kun hänet vuonna 2008 nimitettiin neljän vuoden kokemuksella europarlamentaarikkona Suomen ulkoministeriksi.

Stubbin dynaamiset otteet ja persoona olivat kotimaisen politiikan puheenaihe aina vuoteen 2017, jolloin hänet nimitettiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Vuodesta 2020 Alexander Stubb on toiminut Yliopistollisen Eurooppa-instituutin School of Transnational Governance -keskuksen johtajana ja professorina.

Monille lienee iskostunut mieliin kuva Stubbista paitsi ulkoministerinä, myös lähes kaikkialle kotimaan politiikassa ehtivänä kansanedustajana, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä, valtiovarainministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana.

Vuosiin 2004-2017 ajoittuva näyttävä poliittinen ura ei muuta sitä, että tohtoriksi jo vuonna 1999 väitellyt Stubb oli ennen valintaansa EU-parlamenttiinkin 2004 työskennellyt akateemisissa tehtävissä lähes vuosikymmenen, ja on siis nyt tehnyt kolme pitkää sekä toisistaan poikkeavaa “työuraa” joista ammattipoliitikkous on ollut vain yksi.

Presidenttiehdokas Stubb on toiminut työelämässä pidempään muissa kuin ammattipoliitikon töissä.

Yksi Alexander Stubbin esiinmarssin leimallinen tekijä poliitikkona oli hänen valovoimaisuutensa esiintyjänä. Mielikuvaa lietsoi onnistunut sosiaalisen median käyttö.

Kuten esimerkiksi ulkomuistista pidetty kolmen minuutin puhe Yleisradion vaalitentin aluksi osoitti, Stubb on nykyään paitsi asiantuntija, myös aikaisempaa hiotumpi ja hillitympi esiintyjä.

Osa Stubbin julkistakin elämää on aktiivinen kestävyysurheilu ja hän korostaa myös liikunnan terveysvaikutuksia.

Vaaliohjelmassaan Stubb arvioi, että maailma on samanlaisessa murroskohdassa kuin maailmansotien ja itäblokin romahduksen aikoina.

Hän uskoo, että uuden maailmanjärjestyksen muotoutuminen vie ainakin seuraavat kymmenen vuotta ja tämä aika edellyttää presidentiltäkin kykyä sietää epävarmuutta.

Presidentin arvojohtajuus on Stubbin mukaan ansaittava. Hän korostaa luottamusta, avoimuutta ja suvaitsevaisuutta ja olisi presidenttinä mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Stubb on meritoitunut myös rauhantyössä, sillä hän on toiminut Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen.

Vaaliohjelmassaan Stubb määrittelee avoimuuden myös taisteluksi kyynisyyttä vastaan.

Tämä taistelu kiteyttää erinomaisesti Stubbin taipaleen kotimaan politiikassa, sillä kyseinen taistelu oli Stubbin jonkinlainen kaksiteräinen miekka myös poliitikkouran aikana.

Estoton positiivisuus ja jopa asioiden yksinkertaistaminen loi käsitteen stubbismi.

Muun muassa Venäjään liittyvissä päätöksissä ja lausunnoissa Stubb on joutunut myöhemmin perääntymään esimerkiksi Rosatom-yhteistyön suhteen.

Presidentin ylipäällikkyyttä hahmotellessaan Alexander Stubb nostaa esiin Naton ja EU:n sekä yleisen asevelvollisuuden merkityksen.

Huolta hän toteaa kantavansa kansan kahtiajakautumisesta jolla on negatiivinen vaikutus sisäiseen turvallisuuteen.

Stubb lupaa, että presidenttinä hän veisi Suomen Naton ytimeen.

Kampanjansa avaustilaisuudessa marraskuussa 2023 Stubb määritteli ulkopoliittiseksi linjakseen arvopohjaisen reaalipolitiikan.

Stubbin ohjelmassa muita ehdokkaita näkyvämmässä osassa on myös halu kehittää yhteistyötä maantieteellisen etelän ja idän kanssa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.