Lauantai 24.02.2024
Nimipäivät: Matti, Matias

Tuuli:
 

Li Anderssonin teemoina tasa-arvo, köyhyyden vähentäminen ja ilmastokriisin ratkaiseminen

Presidenttiehdokas Li Andersson. Kuva: Antti Yrjönen.

Presidenttiehdokas Li Andersson jatkaa Hattula Median yhteistoimituksen juttusarjaa presidenttiehdokkaista. Numerollisesti nyt ollaan ehdokasakselin alussa, koska Anderssonin numero 2 on pienin ehdokasnumero. Li Andersson myös on presidentinvaalien 2024 nuorin ehdokas.

Andersson on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015, Vasemmistoliiton puheenjohtajana vuodesta 2016 ja opetusministerinä 2021 – 2023. Omilla ehdokassivuillaan hän kertoo omaavansa kolme isoa tavoitetta eli ihmisten tasa-arvon lisäämisen, köyhyyden vähentämisen ja ilmastokriisin ratkaisemisen.

Koulutukseltaan Andersson on valtiotieteiden kandidaatti pääaineenaan kansainvälinen oikeus.

Li Anderssonista on tullut lähihistorian näkökulmasta Vasemmistoliiton kiistaton ykköspoliitikko ja myös oman vaalipiirinsä äänestäjien suosikki. Hän on ollut niin eduskuntavaaleissa 2015, 2019 kuin 2023 maan kymmenen eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukossa.

Puoluejohtajana Anderssonin suurimmaksi menestykseksi voi laskea vuoden 2019 eduskuntavaalit, joissa Vasemmistoliitto saavutti neljä lisäpaikkaa ja Andersson itse koko maan toiseksi eniten ääniä.

Linjapuheessaan presidenttiehdokkaaksi nimittämisen jälkeen Andersson sanoi, että vasemmistoliiton on tärkeää olla mukana presidentinvaaleissa tuomassa esille omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkemyksensä. Hän nosti esiin Suomen Nato-jäsenyyden puolustuksellisena ratkaisuna, mutta muistutti Vasemmistoliiton olevan rauhanliike.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikoneen arvokartalla Andersson erottuu selkeästi muita ehdokkaita enemmän vasemmistolaisena ja myös liberaalivihreänä, kun vastakohtina ovat oikeistolaisuus ja kansalliskonservatiivisuus. Vuosien varrella hän onkin puheissaan ja kirjoituksissaan pitänyt esillä perinteisiä työväenliikkeen ja pääomapiirien välisiä teemoja sekä ehdottanut muun muassa työaikojen radikaalia uudelleentarkastelua.

Vaalisivuillaan Andersson kertoo haluavansa edistää politiikassa erityisesti lasten ja nuorten sekä ikäihmisten asemaa ja palveluita. Keskeiseksi vaaliteemakseen presidentinvaaleissa Andersson on ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjakeskustelun lisäksi nostanut ilmastokriisin.

Hän myös arvosteli linjapuheessaan Suomen hallituksen suunnitelmaa leikata rajusti kehitysyhteistyöstä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.