Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

Kokkisoppa on herkuttelua lystienergialla

Matvei Ojansuu esittää Timo Timbe Lambenia. Kuva: Heikki Löflund.

Eräs Teatterin syksyn farssikomedia Kokkisoppa on väärinkäsitysten, huijausten ja yllättävien käänteiden sekametelisoppa. Näytelmä saa ensi-iltansa lauantaina lokakuun 28. päivänä kello 17. Ohjaajat Liisa ja Jorma Virtanen kertovat, miten käsikirjoitus rakentuu esitykseksi. Mikä on Eräs Teatterissa Kokkisopan resepti?

Ohjaajat lukivat viime keväänä monia käsikirjoituksia, joista Kokkisoppa lopulta valikoitui syksyn näytelmäksi.

– Syksyn näytelmän valinnassa on otettava huomioon monia seikkoja. Esimerkiksi rooleihin haluavien ja muihin tehtäviin sitoutuvien määrä, lavastuksen toteutettavuus, tekstin teema ja notkeus sekä pikkujouluaikaan sopiva humoristisuus ohjaavat valintaa. Näytelmää harjoitellaan kolmisen kuukautta kolmena iltana viikossa, mikä työssäkäyville ja pienten lasten vanhemmille on todella haastavaa ja vaatii myös heidän perheiltään joustoa ja myönteistä teatterihenkisyyttä. Ja käsikirjoituksen opettelemiseen menee vähintään yhtä monta iltaa kotona.

Lavastuksen rakentaminen ja tarpeiston kokoaminen sekä puvustaminen ovat myös iso haaste harrastajateatterille. Toteutukseen ei ole käytettävissä isoa budjettia, vaan kaikki mahdollinen yritetään löytää kirpputoreilta tai tuttujen kaapeista.

Sanna ja Lisa eli Emilia Salmenoja ja Anette Siltanen.

– Luotsin pukuvuokraamosta ja Hämeenlinnan Teatterin tarpeistovarastosta olemme saaneet aina korvaamatonta apua, niin tähänkin näytelmään. Onnekkaan sattuman kautta saimme Facebookin kierrätyspalstalta lavalle päätyneen sohvankin! Lavastusryhmä on talkoilla rakentanut seiniä kierrätysmateriaaleista, tapetoinut, maalannut ja sisustanut keittiömestari-Timolle näyttävän kodin.

Eräs Teatterissa on myös kahvio ja sen tarjoilut ovat osa kokonaisvaltaista teatterielämystä.

– Emäntämme suunnittelevat tarjoilun ja somistavat kahvion aina näytelmän teemaan sopivaksi ja vapaaehtoiset eri näytöksissä hoitavat tarjoilun.

Näytelmän aihe, huijaaminen ja verokikkailu on herkullinen. Samaistumispintaa löytyy varmasti, sillä ainakin veroista kaikilla aikuisilla on omakohtaista kokemusta. Lisäksi näytelmän hahmojen tukalat tilanteet ja kiemurtelu tosiasioiden edessä antavat mahdollisuuden myötäelämiseen ja myös vapauttavaan nauruun.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.