Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 

Jutta Urpilainen ja tahto rakentaa oikeudenmukaista Suomea

Jutta Urpilainen. Kuva: Demarit.

Suomessa järjestetään presidentinvaalit tammikuun 28. päivänä 2024.

Hattula Median yhteistoimitus esittelee lyhyesti kaikki yhdeksän ehdokasta, aloittaen lähes sattumanvaraisesti keskimmäisen ehdokasnumeron eli 6 saaneesta Jutta Urpilaisesta.

Jutta Urpilainen oli SDP:n kansanedustaja vuosina 2003 – 2019. SDP:n puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2008, puolueen historian nuorimpana ja ensimmäisenä naisena sosialidemokraattisen puolueen johdossa. Puheenjohtaja hän oli vuosina 2008 – 2014.

Suomen valtiovarainministeri ja pääministerin sijainen Urpilainen oli vuodet 2011 – 2014. Hän oli ensimmäinen nainen Suomen valtiovarainministerinä.

Pääministerin sijaisuus tarkoittaa organisatorista valmiutta toimia tarvittaessa pääministerin sijaisena (toim. huom.).

Urpilainen pitkään toimi myös Kokkolan kaupunginvaltuutettuna.

Kampanjasivuillaan Urpilainen mainitsee myös olleensa ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja 2017 – 2019.

Jutta Urpilaisen pitkä ura kotimaan politiikassa vaihtui kansainvälisiin tehtäviin vuonna 2019, jolloin hänestä tuli Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari.

Urpilainen on kasvatustieteen maisteri ja ennen valintaansa kansanedustajaksi hän työskenteli opettajana.

Kampanjasivuillaan Urpilainen toteaa muun muassa, että vaaleissa on kyse tahdosta rakentaa oikeudenmukaista Suomea, jossa kaikista pidetään huolta ja jossa jokainen kelpaa juuri sellaisena kuin on.

Suomessa presidentinvaaleissa kampanjoidaan usein puoluesidonnaisesti, mutta vakiintuneen käytännön mukaan presidentti irrottautuu puolueesta toimeensa astuessaan.

Suomen presidenttinä oli ennen Sauli Niinistöä pitkään, vuodet 1982-2012, sosialidemokraattitaustainen henkilö. Ensin Mauno Koivisto, hänen jälkeensä Martti Ahtisaari ja viimeisimpänä Tarja Halonen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.