Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Jouko Mikkola: Valmentaminen ei ole konseptointia

Kesäkuun puolivälissä ammattilaisgolfin Hattula PGA Shoot Outia isännöivän Hattula Golfin toiminnanjohtaja Jouko Mikkola on monipuolisen kokemuksen ja tietämyksen omaava urheilu- ja yritysvalmentaja.

Jouko Mikkola korostaa jatkuvan oppimisen tärkeyttä. Uusi tutkimustieto auttaa myös golfin ammattilaisia ja harrastajia. Jouko Mikkola näyttää havainnollisesti, miten pallon lentoradasta ja mailan osumiskulmasta on saatu aivan viime vuosina merkittävää uutta tietoa.

Jouko Mikkola korostaa jatkuvan oppimisen tärkeyttä. Uusi tutkimustieto auttaa myös golfin ammattilaisia ja harrastajia. Mikkola näyttää havainnollisesti, miten pallon lentoradasta ja mailan osumiskulmasta on saatu aivan viime vuosina merkittävää uutta tietoa.

Mikkola vannoo kokonaisvaltaisen ajattelun ja valmennusmetodien yhdistelyn nimiin. Hän on itse edennyt pitkän tien pyrkiessään kehittämään urheilijoiden ja sittemmin muidenkin ihmisten suoritustekniikkaa, fysiikkaa ja henkisiä valmiuksia.

Olet taustaltasi golfin lajiosaaja ja muun muassa suomalaisen ammattilaisgolfin pitkäaikainen hallitusvaikuttaja. Golfvalmennuksen lisäksi teet yritys- ja työyhteisövalmennusta ja olet kouluttautunut hypnologi sekä mental managementin osaaja. Minkälaiset valmennusfilosofian avainperiaatteet tällä taustalla ovat muotoutuneet?

? Olen aina ollut kiinnostunut ihmisestä kokonaisuutena. Kaikkien fyysisten ja henkisten osa-alueiden on oltava tasapainossa keskenään. Lisäksi olen oppinut, että ihmisen henkilökohtainen profiili vaikuttaa vahvasti asioihin. Ainoa yleistys jonka voi tehdä on, että yleistyksiä ei voi tehdä. Valmennus pitää personoida niin pitkälle kuin se käytännössä on mahdollista.

Yksi trendi niin urheilussa kuin työelämässäkin nykyään on, että valmennusmetodeja konseptoidaan ja tuotteistetaan kiihtyvään tahtiin. Kokonaisvaltaisesti ajattelevalle ja asioita yhdistelevälle avoimemmallekin lähestymistavalle on siis kuitenkin tilausta?

? Kokonaisvaltainen ajattelu on se, millä niin urheilussa kuin työelämässäkin parhaiten voi parantaa ihmisten mahdollisuuksia pärjätä. Konseptointi on lyhyellä tähtäimellä paljon helpompaa, mutta mitäs jos konsepti ja valmennettava eivät kohtaa? Pitää olla menetelmiä mutta myös joustonvaraa. Valmennusmetodit ovat kuin työkalupakki, joista on valittava oikea työkalu oikeaan kohtaan.

? Valmentaminen ei myöskään ole yhden miehen juttu. On asioita, joissa olen hyvä, mutta käytän myös paljon muita ammattilaisia, kuten lääke- ja ravintotieteen ammattilaisia. Itse koordinoin kokonaisuutta, koska minulla on käsitys siitä, milloin mikäkin osa-alue pitää tuoda mukaan.

Mainitsit ihmisten erilaisuuden ja yleistysten välttämisen, kerro joitain käytännön esimerkkejä siitä, miten sovellat tätä ajattelua käytännössä?

? Ei ole olemassa pikavoittoja. Kun yritetään esimerkiksi työyhteisössä saada ihmisten vuorovaikutusta toimimaan keskenään, on ensin tunnettava erilaisten persoonallisuustyyppien ajattelumekanismit. Joku ajattelee enemmän järjellä ja toinen tunteella. Urheilussa, kuten golfissa, taas on vältettävä yleistyksiä, koska jokaisen fysiikka ja kehon mittasuhteet ovat erilaiset.

? Emme voi olla yleistämässä asioita, jos teemme niin, 20 prosenttia ihmisistä voi olla tyytyväisiä. Asioita ollaan enemmän ja enemmän personoimassa.

Yksi mottosi on myös jatkuvan kehittymisen vaatimus. Miten se näkyy esimerkiksi golfvalmentajan ammatissa?

? Golfvalmentajan ammatissa en pärjäisi päivääkään sillä tiedolla, mikä minulla oli kymmenen vuotta sitten. Kaiken kokemuksensa saa päivittäiseen hyötykäyttöön vain, jos samanaikaisesti koko ajan kouluttautuu käytännön työssä pätevöitymisen ohella.

Hattulaan olet tullut muun muassa kehittämään golfvalmennusta ja golfyhteisöä. Miten menee?

? Tavoitteena on toimia niin, että Hattula Golf miellettäisiin myös lähi- eikä vain etäseuraksi. Olemme lähteneet rakentamaan senioritoimintaa, naistoimintaa ja junioritoimintaa ja pyrkineet profiloitumaan myös sellaisten hattulalaisten olohuoneeksi, jotka eivät harrasta golfia.

Toisten kehittäminen on henkisesti vaativaa työtä. Osaako valmentaja itse rentoutua?

? Jos en olisi opetellut rentoutumisen taitoa, en varmasti olisi tässä. Jokaisen pitää löytää oma tapansa rentoutua ja ladata voimavaroja.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.