Maanantai 22.04.2024
Nimipäivät: Alina

Tuuli:
 

ARVIO: Uusi Tuntematon sotilas pitää otteessaan

Rokka ja Koskela (näyttelijät Eero Aho sekä Jussi Vatanen) Kuva: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017.

Uudella Tuntemattomalla Sotilaalla on kaikki mahdollisuudet kivuta kansakunnan kaapin päälle. Sotahistoria kiinnostaa suomalaisia, tästä kertovat muun muassa Hämeenlinnassakin nähtyjen Militaria-näyttelyjen kävijämäärät.

Elokuva puolestaan on toteutunut mittavalla yrityselämän ja yksityisten mesenaattien tuella. Kun ensi-ilta vielä ajoittuu Suomi 100 -juhlavuoteen, lähtökohdat yhteisen tarinan luomiselle ovat erinomaiset.

Aku Louhimiehen ohjaus tarjoaa intensiivisen kolmituntisen isänmaallisuutta, sodankäynnin järjettömyyttä ja suomalaisen kansanluonteen eri piirteitä.

Näyttelijöinä nähdään tuttuja kasvoja Aku Hirviniemestä Pirkka-Pekka Peteliukseen ja Hirviniemenkin vain huumorirooleista tuntevat saavat nyt nähdä miehen tekevän omistautuneen tulkinnan Hietasesta. Iso tarina ja hyvä ohjaus on selvästi nitonut näyttelijätkin yhteen.

Sirkka & Kariluoto (näyttelijät Marketta Tikkanen & Johannes Holopainen) Kuva: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017.

Ja kuitenkin filmistä jäävät päällimmäisinä mieleen yksittäiset kohtaukset ja näyttelijäsuoritukset.

Johannes Holopainen vasta avioituneena mutta vastuuntuntonsa ajamana silti rintamalle kaipaavana upseeri Kariluotona, Petelius omaa esimerkkiä näyttävänä kapteeni Kaarnana tai Eero Aho suorastaan filmin päähenkilöiksi nousevan Rokan roolissa ovat muutamia mieleenpainuvia hahmoja.

Aku Hirviniemen rooli Hietasena on vaikuttava ja sodan mielettömyyttä alleviivaava. Sota ei usein säästä niitäkään, jotka kaiken järjen mukaan olisivat selviytymisessä ansainneet. Kuva: Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017.

Pitkä filmi ei matele missään vaiheessa. Juoksuhautoja vyörytetään kuin parhaimmissa kansainvälisissä sotaelokuvissa ja kotirintamakohtaukset tuovat kerrontaan kaivattua rytmitystä.

Lopun perääntymisvaiheen sekavuus kiteytyy everstiluutnantti Karjulan (Janne Virtanen) epätoivoiseen yritykseen pysäyttää toivottomuuteen vaipuneen joukon perääntyminen.

Tuntemattoman sotilaan elokuvaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna muuttava ottaa itselleen väistämättä hirvittävän kovan haasteen. Aku Louhimies ja muut tekijät onnistuvat haasteessa.

Tuntematon sotilas 2017 on hieno elokuvateos ja onnistuu hyvin välittämään myös sen viestin, että Suomen itsenäisyys perustuu yksittäisten sotilaiden periksiantamattomuuteen ylivoimaisen vihollisen edessä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.