Maanantai 24.06.2024
Nimipäivät: Johannes, Juhani, Jussi, Jani, Janne

Tuuli:
 

Anne Kallio-Lehtimäki: 25 vuotta yrittäjänä naisellisella alueella

Anne Kallio-Lehtimäelle tulee ensi tiistaina täyteen 25 vuotta yrittäjänä. Kuva: Mikaela Holmberg

Anne Kallio-Lehtimäelle tulee ensi tiistaina täyteen 25 vuotta yrittäjänä. Kuva: Mikaela Holmberg

Ammattina varttivuosisata naisten alusasujen parissa. Ei kuulosta hassummalta naisen, saati miehen korvissa. Samanmittainen ura yrittäjänä ei ole aina ollut ruusuinen, mutta taustaa peilaten on helppo todeta, että matka on ollut palkitseva.

Monien hämeenlinnalaisten tuntema Siro Alusasuliikkeen (Sirock Oy) iloinen yrittäjä Anne Kallio-Lehtimäki on luotsannut yritystään jo 25 vuotta. Merkkipäivä on tarkalleen ensi tiistaina, heinäkuun 12. päivänä.

Aikaisempien omistajien toimesta alkuperäinen Siro on toiminut jo vuodesta 1953 eli se on kaupungin pitkäikäisimpiä kauppaliikkeitä. Kivijalkaliikkeenä ? vuodesta 2007 lähtien Kauppakeskus Tavastilassa ? yritys on pyristellyt vastavirtaan markkinatilanteiden, kaupallisten keskittymien ja asiakkaiden kulutustottumusten muuttuessa vuosien varrella.

? Kaksikin lamakautta yrittäjänä kokeneena olen vienyt visiotani eteenpäin. Siro ei ole koskaan ollut halpismyymälä, vaan laadukas ja palveleva erikoisliike. Kauniilta lupauksiltahan ne kuulostavat, mutta pitkässä juoksussa konsepti on osoittautunut toimivimmaksi, kertoo Anne Kallio-Lehtimäki.

? Kaupan alan näkymät eivät edelleenkään ole ruusuiset, mutta uskon silti vahvuuksiimme henkilökohtaisessa asiakaspalvelussa. Asennekulttuurissa on tapahtunut muutoksia jopa niin, että hyvästä palvelusta osataan kiittää perustellusti ja avoimesti. Toisaalta myös kritiikki on entistä rakentavampaa ja harkitumpaa.

Tämän päivän vakiokysymyksiä lienee, että miten kivijalkakauppa pystyy pistämään kampoihin verkkokauppojen kilpailutekijöille, erityisesti hinnoittelulle, ?kaiken maailman valikoimalle? ja logistiikalle?

? Nykyään tuntuu joskus, että itsepalvelukulttuuri on mennyt verkkokaupoissa ja jopa palveluyrityksissäkin liian pitkälle. Etsi itse, mene kassalle, odota vuoroasi, odota äänimerkkiä, hae tuotteesi? tee niin kuin kapteeni käskee!

? Henkilökohtaisen pukeutumisen näkökulmasta halpa hinta ja satojen brändien valikoima ei takaa onnistunutta lopputulosta ? tyylikästä ja hyvin istuvaa asukokonaisuutta. Meille tulee usein asiakkaita, jotka ovat käyneet posti- ja palautusrumbaa verkkokaupan kanssa saamatta sopivia liivejä. Meillä asia hoituu yhdellä kertaa ja vielä asiantuntevan opastuksen kera. Naisellisella alueella kun ollaan, hyvin pienetkin vivahteet merkitsevät, vihjaa Kallio-Lehtimäki.

Yrittäjänä ja kauppaliikkeen omistajana Anne Kallio-Lehtimäki ei aina ehdi olemaan siellä, mihin eniten kaipaisi: asiakkaita palvelemassa. Työpäivästä kuluu leijonanosa yhteydenpidossa tavarantoimittajiin, hinnoitteluun, markkinointiin ja taloushallintoon.

? Yrittäjänä maailman teknistyminen on aiheuttanut sen, että entistä enemmän joutuu olemaan ?takahuonetyöntekijänä?. Onneksi kehittynyt tietotekniikka on jalostunut hyväksi rengiksi tarjoten apuaan kassajärjestelmiin, markkinointiin, tuotetilauksiin ja sähköiseen kirjanpitoon. Toki käyn edelleen aktiivisesti alan messuilla ja ostopäivillä ja palvelen asiakkaita myymälässä, silloin kun ehdin. Tällä alalla on tärkeää tuntea trendit ja tavarantoimittajat.

Pukeutumisalalla toimiminen on ainakin ulkopuolisen silmin katsoen monipuolista, ja vaihtelevaa mukavuusalueella toimimista. Mikä vie yrittäjää eteenpäin ? näin 25 vuoden jälkeen?

? Ala uusiutuu koko ajan, se pitää mielen virkeänä. Mallistot vaihtuvat monta kertaa vuodessa, markkinointi ja mainonta löytävät koko ajan uusia kanavia sekä muotoja. Meillä on liikkeessä pieni, yhteen hiileen puhaltava työporukka ja hyvä henki.

? Oman jaksamisen suhteen kannattaa olla hyvin itsekäs. Liikunnan kautta olen päässyt stressivuosien jälkeen huomattavasti parempaan olotilaan. Paras päivä alkaa pilateksesta tai punttisalilta, hehkuttaa Anne.

Tämä on helppo itse kunkin allekirjoittaa. Onnellisin hymy huokuu Anne Kallio-Lehtimäen kasvoilla, kun hän kertoo kahdesta pienestä lapsenlapsestaan.

Pasi Nuutinen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.