Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Epäilty terrorismirikos etenee syyteharkintaan

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa 21-vuotiasta Espanjan kansalaista epäillään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen. Asia siirtyy nyt syyteharkintaan.

Keskusrikospoliisi on yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa tutkinut epäiltyä kouluttautumista terrorismirikoksen tekemistä varten. Tutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Suojelupoliisin kanssa.

Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Epäiltynä on 21-vuotias mies, joka asuu Suomessa ja on Espanjan kansalainen. Poliisi tiedotti käynnistyneestä esitutkinnasta ja epäillyn vangitsemisesta 16.12.2023.

Epäillyn hallusta on löytynyt ääri-islamistista aineistoa. Esitutkinnan aikana on tullut ilmi, että hän on ollut jäsenenä ääri-islamistista materiaalia jakavissa ryhmissä ja saanut haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja käsittelyä sekä räjähteiden valmistamista. Poliisin tietojen mukaan epäilty on myös ilmaissut kiinnostuksensa matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat.

– Epäilemme, että mies on hankkinut ja perehtynyt materiaaliin kouluttaakseen itseään terroristista tekoa varten. Toiminta on ollut pitkäkestoista. Se on alkanut vuonna 2019 ja päättynyt kiinniottoon viime vuoden joulukuussa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka Keskusrikospoliisista.

– Epäilty on kiistänyt rikoksen. Hän on kertonut poliisille etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.

Poliisin tutkinnassa ei ole tullut ilmi viitteitä siitä, että toiminnan seurauksena ulkopuolisiin olisi kohdistunut vaaraa. Esitutkinnassa ei ole esimerkiksi ilmennyt, että epäilty olisi rakentanut tai yrittänyt rakentaa räjähdettä.

Keskusrikospoliisin esitutkinta on valmistunut, ja tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.