Keskiviikko 19.06.2019
Nimipäivät: Siiri
Hämeenlinna
Pilvistä
16°C
Tuuli: 5 m/s EL
 

Asuntomarkkinan kuva poikkeuksellisen pirstaleinen

Arja Sarusto. Kuva: Reska.fi arkisto

Tuore Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometri sekä asuntokaupan kokonaismarkkinan tilastot kertovat, että hieman hiljentynyt asuntokaupan trendi jatkuu, vaikka kaikki edellytykset asuntokaupan kasvulle ovat olemassa.

Asuntokaupan ennustaminen on tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeaa, koska talouden yleiset trendit ja asuntokaupan toteuma eivät kohtaa. Kiinteistönvälittäjäbarometrissä selvitettiin lisäksi ostajien valveutuneisuutta taloyhtiötietoon liittyen. Selvisi, että ostajat kaipaavat apua etenkin taloyhtiön taloudellisen tilanteen selvittämiseen.

Vertailuvuosi 2017 osoittaa asuntokaupassa kovia lukuja, etenkin uudiskaupan osalta, ja siihen suhteutettuna vuosi 2018 ei ole tuonut kasvua, mutta ei suurta romahdustakaan. KVKL Hintaseurantapalvelun mukaan vuoden kahden ensimmäisen neljänneksen osalta kokonaismarkkinan kauppakappaleiden määrät ovat laskeneet noin neljä prosenttia, ja myös juuri päättyneen vuoden kolmannen neljänneksen osalta luku tullee olemaan miinusmerkkinen (KVKL HSP:n markkinatiedot päivittyvät 15.10.2018).

Tilastollisesti näyttää Hämeenlinnan osalta että uudiskauppa on reilustikin noussut. Kyseisen nousuun vaikuttaa kokonaisen taloyhtiön koko osakekannan myynti julkiselle toimijalle. Muuten Hämeenlinnan seutu kulkee samoissa kauppatilastoissamuun Suomen kanssa, arvioi Kiinteistömaailma |Asuntopalvelu Hämeenlinna Oy LKV, yrittäjä Arja Sarusto.

Myös yhä useampi välittäjä ennakoi markkinassa rauhoittumista sekä uusien että käytettyjen asuntojen kauppamäärissä. Pääkaupunkiseudulla välittäjien näkemys on kuitenkin hieman muuta maata optimistisempi: odotukset ovat korkeimmat yksiöiden ja kaksioiden kauppamäärissä, ja kaksioiden kauppamäärien nähdään kasvavan jopa hieman yksiöitä enemmän. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kasvukeskuksissa puolestaan nähdään, että käytettyjen asuntojen kauppa tulee olemaan uudiskauppaa vilkkaampaa.

Kiinteistönvälittäjät eivät kuitenkaan näe asuntokaupan laskuodotusten vaikuttavan merkittävästi hintakehitykseen. Pääkaupunkiseudulla jopa 60 prosenttia välittäjistä ennustaa, että kerrostaloyksiöissä ja -kaksioissa hinnat nousevat.

Hämeenlinnan seudulla odotukset ovat, että kauppa vanhojen asuntojen osalta jatkuu ennallaan, mutta hinnat saattavat laskevat jonkin verran. Nyt ostajien kannattaa lähteä liikkeelle ja olla aktiivisia, koska hyviä vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Myös uudiskohteita on tällä hetkellä myynnissä paljon ja näiden osalta uskotaan myynnin jatkuvan tasaisena kuten aikaisemman vuoden kolmen neljänneksen aikana. Uudiskohde on kuitenkin huoleton vaihtoehto ostajalle joka miettii taloyhtiön remontteja, näkeeKiinteistömaailma| Asuntopalvelu Hämeenlinna Oy LKV, yrittäjä Arja Sarusto.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.