Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

ASIANTUNTIJA: ”Kokon polttamista ei suositella”

Kuva: Jenni Westerholm.

Kuivan kevään ja alkukesän maasto- ja metsäpaloriskeistä sekä paloista on uutisoitu lähes
päivittäin Ilmatieteen laitoksen säätiedotteissa ja varoittavin esimerkein aluepelastuslaitosten
toimesta.

Juhannuksen lähestyessä metsäpalovaroitusindeksi näyttää ylittyvän lähipäivinä monilla paikkakunnilla, eikä kunnon sateita näytä olevan luvassa helpottamaan tilannetta.

? Moni suomalainen suunnittelee tänäkin juhannuksena kokoontuvansa juhlistamaan yötöntä juhannusjuhlaa kokon äärelle.

? Poikkeuksellisen kuivuuden takia kokon polttamista ei suositella. Jos sellaiseen kuitenkin aikoo ryhtyä, on seurattava päivittäin Ilmatieteen laitoksen maakuntiin kohdistuvia maasto-ja metsäpalovaroituksia, sanoo LähiTapiola Loimi-Hämeen korvausjohtaja Timo Kyyriäinen.

Ilmatieteen laitoksen maasto- ja metsäpalovaara koskee kussakin tiedotteessa nimettyjä maakuntia. Niissä maakunnissa avotulen teko metsien läheisyydessä on ehdottomasti kielletty.

On myös huomioitava, että korkealle nousevista lieskoista lähtevät palavat haituvat voivat tuulen mukana kulkeutua useiden satojen metrien päähän ja sytyttää siellä maaston palamaan.

? Avotulia poltettaessa vastuu on aina sytyttäjällä, olipa kyseessä maasto- ja metsäpalovaara tai ei. Mikäli varoituksia ei ole voimassa kannattaa kokko kuitenkin koota avoimelle paikalle palon leviämisen rajoittamisen helpottamiseksi.

? Paikan tulee olla kaukana rakennuksista, pihapuista, metsistä, varastokasoista ja sähkölinjoista. Tuulen suunta ja puskaisuus velvoittavat usein erityiseen valppauteen, ja tällöin kokon sytyttämistä kannattaa harkita tarkoin. Kokon läheisyyteen tulee varata riittävästi vettä nopeaa sammutusta varten, Kyyriäinen ohjeistaa.

Kokkoa ei myöskään saa jättää palamaan valvomatta. Palon hiipumisen jälkeen palopaikan loppuhiillos on syytä kouhia ja lopuksi sammuttaa vedellä.

? Hyvä tapa on seurailla palopesäkettä vielä tunti tai kaksi jälkivartiointina. Siinä voi sitten samalla nauttia juhannusyön lumosta, Timo Kyyriäinen neuvoo.

  • Ilmatieteen laitoksen maakunnalliset maa- ja metsäpalovaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/metsapalovaroitukset

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.