Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Ahveniston sairaalan julkisivua valittiin koristamaan Tuula Närhisen taide

Tuula Närhisen havainnekuva julkisivun taiteesta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri etsi avoimen portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmällä uuden Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan julkisivuelementteihin graafisen betonin menetelmällä toteutettavaa, visuaalisesti kiinnostavaa ja merkityksellistä teosta. Julkisivujen taidehankintaan tuli 44 hakemusta, joiden perusteella sairaanhoitopiiri päätti tilata luonnokset kahdelta taiteilijalta, Pertti Kukkoselta ja Tuula Närhiseltä.

Jury 2 eli Assin taidetyöryhmä ja Suomen Taiteilijaseuran asettama asiantuntijajäsen päätti yksimielisesti valita teoksen toteutussuunnitteluun taiteilija Tuula Närhisen teoksen Parantolan väki. Valinnan perusteena oli teoksellinen sisällöllinen moniulotteisuus ja taiteellinen laadukkuus. Teoksessa esitetyt hahmot toimivat suojelevina ja lohduttavina voimaeläiminä, jotka saattavat ihmisen sisäänkäynneille ja tekevät massiivisesta julkisivupinnasta inhimillisemmän ja ihmisen mittakaavan mukaisen. Hahmoihin on sisällytetty myös leikkimielisyyttä ja huumoria.

Assin taiteen yhdeksi tavoitteeksi on asetettu rohkeus, jota Närhisen teos kuvaa hyvin. Närhisen teos herättää ajatuksia ja tunteita ja se puhuttelee ihmisiä henkilökohtaisella tasolla. Teos antaa tilaa inhimillisille ulottuvuuksille ja monenlaisille tulkinnoille. Teos sisältää myös erilaisia vuorovaikutussuhteita. Närhisen teos kuvaa hyvin sitä, millaista on ylipäätään olla yhteiskunnan jäsen. Teos sulautuu ympäristöönsä ja siinä on inhimillistä kohtaamista ja tunteiden kokemisen moninaisuutta.

Taidehankinta sijoitetaan Ahveniston sairaalan julkisivuelementteihin maantasokerrokseen. Teos on nähtävissä erityisesti jalankulkijan näkökulmasta ja teos muodostaa vahvan, visuaalisen elementin jokaisesta ilmansuunnasta. Teoksen jatkosuunnittelussa tehdään tiivistä yhteistyötä kohteen arkkitehtien kanssa.

Taidevalinnasta tiedotti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri jonka tiedotteeseen ylläolevat luonnehdinnat pohjautuvat.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.