Torstai 25.04.2024
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus

Tuuli:
 
Avatar photo

Kotikatu

Kotikatu-blogi on kantakaupungin kaupallinen näyteikkuna. Postauksissa on myös hämeenlinnalaisten yritysten ja palveluntarjoajien ostamaa sisältömarkkinointia.

ROUTE 55: Street food kotikokin ulottuville

Kotikokin versio street foodista voi olla esimerkiksi tällainen.

Kotikokin versio street foodista voi olla esimerkiksi tällainen.

Uusi kotimainen tuotemerkki Route55 on avannut syksyllä tietä street foodin tuomiseksi myös kotikokkien ulottuville. Ensimmäisenä tuotteena kauppojen valikoimiin on tuotu Route55 Pulled Pork, eli viime aikoina muutenkin kovaa nousua trendiruoaksi tehnyt nyhtöpossu.

Brändin takaa löytyy elintarviketeollisuudessa jo vahvat näytöt antaneita yrityksiä, kuten Santa Maria Suomi, Lihajaloste Korpela ja Salaatix Oy, joiden yhteistyön tuloksena Route55 on löytänyt tiensä isoimpien elintarvikeketjujemme kylmähyllyille myös Hämeenlinnan seudulla.

? Street foodin esikuvat ovat tulleet meille Lontoon kautta. Siellä ruokatarjonta on todella monipuolista, kun yli viisi miljoonaa työssäkävijää lounastaa päivittäin pääosin muualla kuin työpaikan kanttiinissa, kertoo maajohtaja Jukka Sipilä Santa Mariasta.

? Santa Marian street food -konseptin pohja on siis Lontoossa mutta myös Amerikan mantereelta eli USA:sta ja Meksikosta. Street food perustuu puhtaisiin makuihin, selkeyteen, alkuperän avaamiseen ja tuoreuteen, hän jatkaa.

Hinnaltaan street food on selkeästi pikaruokaa kalliimpaa mutta toisaalta selkeästi ravintolaruokaa halvempaa.

? Kokemuksen on kuitenkin oltava, että rahalle saa vastinetta, Sipilä tiivistää.

Street foodia voisi kenties kuvailla katukeittiön eliitiksi ? raaka-aineet parhaimmillaan lähi- tai luomuruokaa ja valmistajat huippukokkeja.

? Ruoan alkuperä kerrotaan mahdollisimman tarkasti ja tekijöiden taustoja monesti valaistaan. Tänä vuonna on moni päässyt Helsingissä kokeilemaan street foodia. Jo keväällä street food oli gastromessuilla teemana ammattilaisille. Samana viikonloppuna oli Kauppatorin ja Tuomiokirkon torin kujille pystytetty kymmenittäin street food ?myyntipisteitä, joukossa Tukholmasta ja New Yorkista tulleita tekijöitä, Sipilä kertoo.

Eurooppalaiset ruokatrendit iskevät Suomessa yleensä kunnolla läpi pienellä viiveellä. Pääkaupungin tapahtumassa ruokakojujen tarjonta loppui kesken jo puolessa välissä suunniteltua myyntiaikaa. Varsinkin pulled pork on lyönyt muutenkin itseään läpi myös Suomessa.

? Kaupoissa tarjonta vielä jäi melko lailla näkymättömiin. Ruotsissa oli tänä kesänä pulled pork ?buumi ja siitä voisi päätellä, että ensi kesänä myös Suomessa se tulee lyömään läpi.

Route 55:n valikoima ei jää pulled porkiin.

? Näen loistavan mahdollisuuden rakentaa tuoteperhe, jonka avulla kotikokki voisi valmistaa sekä tuttuja aterioita uudella tavalla helposti, mutta myös uusia ja maistuvia ruokia, Sipilä sanoo.

Rullaa alaspäin ja lue kuinka toimittaja iski kiinni nyhtöpossuun!

PulledPork1Netti TESTI:

“Pääosassa lihan maku”

Lähden maistelemaan lähes taivaisiin hehkutettua Route55-nyhtöpossua aika lailla puhtaalta pöydältä. Jukka Sipilä Santa Marialta on kertonut, ettei street foodia välttämättä tarvitse nauttia leivän kanssa, vaan keskiössä on proteiinilähde eli liha, kana tai kasvissyöjillä soija ja tuoreet kasvikset ja kastikkeet.

Onnistun parhaiten ensimmäisellä kokeilullani, jossa ateria koostuu tuoreen ciabatta-sämpylän väliin mätetystä pulled porkista, parmesaanilastuista ja rucola-raastesalaatista. Santa Marian jalapenokastike ja kermaviilipohjainen yrtti-valkosipulikastike täydentävät nautinnon.

Toisen sämpylän väliin laitan juustoa ja kastikkeita reilummin, mutta ehkä maistelukokemustani kuvaa parhaiten, että minulle maistuvimmassa vaihtoehdossa muita voimakkaita makuja kuin savunmakuista pulled porkia oli mukana sopivasti mutta ei liikaa ? lihan maun pitää olla pääosassa.

Kokemusta ehkä kohotti se, että kokosin sämpyläni pitkän ja nälkäisen työpäivän päätteeksi ja ensimmäisen version lihaa en edes lämmittänyt.

Mielessäni välkkyi silti idea siitä, että jollain enemmän omiin tottumuksiini viritetyllä täyteyhdistelmällä pulled pork voisi olla vieläkin herkullisempaa. Seuraavan päivän aamiaiseni koostuikin sämpylästä, pulled porkista ja edellisen päivän kaltaisista täytteistä, lisättynä tomaatti- ja suolakurkkuviipaleilla.

Suolakurkku sinänsä maistui hyvältä, mutta huomasin, että tässä yhdistelmässä ei ole enää mitään järkeä. Eilinen kokemukseni liiallisesta määrästä erilaisia voimakkaita makuja samaan suupalaan saa vahvistuksen. Pulled porkia ei pidä yrittää käyttää kuten kebablihaa tai texmex-maustettua jauhelihaa burritoissa.

Vähän alle kolmen euron liharasiasta riitti mainiosti kolmeen ruokaisaan sämpylään ja haarukoitavaksikin jäi vielä muutama suupala. En ihmettele pulled porkin suosiota, samaan hintaan ei saa muuta yhtä maukasta valmislihatuotetta ja miksei pikaisesti koottu kotiateria tai välipala saisi olla maukas?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.