Maanantai 04.03.2024
Nimipäivät: Ari, Arsi, Atro

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Varasta naiselta ammatti

Hämeenlinnan Naisten pankki järjesti tänään sunnuntaina hienon hyväntekeväisyyskävelyn. Tulin asiasta tietoiseksi hieman nololla tavalla, kun olimme leikkimässä Linnanpuistossa.
? Tuolta sai ilmaisia omenoita, kertoivat jälkikasvun edustajat kasvot riemusta hehkuen kesken leikkien.
Vielä auringonkin paistaessa oli kuin olisin hetken katsellut hyvinvointiyhteiskunta-utopiamme häilyvää haavekuvaa: kaksi pyöreäposkista ilmaisomenan nauttijaa löhöili epämääräisessä asennossa tasapainohyrrässä, jonka liikuttaminen sekään ei vaatinut keneltäkään erillistä fyysistä vaivannäköä.
Idyllin särki toisen saavutettuihin etuihin tottuneen parkaisu: ilmaisomena oli tippunut hiekkaan. Tätä seuraava vaade oli selviö, koska aiempi kokemus osoitti, että “tuolta” saisi vastikkeetta lisää nautintoa.
Pahat aavistukseni heräsivät, kun pensasaidan nurkan takaa paljastui retkipöytä, jonka ääressä seisoi kaksi paikallista naishenkilöä eväskassit edessään.
? Saako tästä ostaa omenoita, tiedustelin pian kahden viikon yhtäjaksoisen yrittäjäkokemuksen antamalla liiketoimintaymmärryksellä.
? Öh, ei. Täällä on tänään Naisten Pankin kävely ja nämä on tarkoitettu osallistujille.
? Eli nämä (epäiltyjä tekijöitä osoittaen) kävivät täällä omenavarkaissa?
? Noh, miten sen nyt ottaa (omenakassin reunaa tiukasti puristaen).

Hämmentyneenä siitä, että lapseni kenties oli varastanut naiselta ammatin, halusin käydä asiasta niin sanotun alustavan tason sovittelun myöhemmin kotona.
? Miltäs se tuntui, kun sieltä puistosta sai ilmaiseksi omenoita?
? Öö-öö, tyhmältä, kun se tippui maahan.
? Miltäs se tuntui, kun kävi selväksi ettei niitä olisi saanut niin vaan ottaa?
? Mutta eivät ne tädit suuttuneet siitä. Kyllä meillekin kasvaa joskus omenoita.
? Olisiko niitä omenoita saanut ottaa?
? Ei.
Lopuksi kähvelsimme kaapista kolamakeiset.

Turmiollinen käsitys siitä, että puiston kupeesta löytyvät elintarvikkeet ovat ilmaisia, on saattanut syntyä monesta eri vaikutteesta. Esimerkiksi näin syksyisin omenoiden markkina-arvo heilahtaa hetkellisesti jyrkästi alas tarjonnan räjähtäessä käsiin ja kysynnän vähitellen hiipuessa innokkaimpienkin omena-ahmattien taholla.
Tiesin jälleen liikkuvani heikoilla jäillä, mutta otin kuitenkin yhteyttä Naisten Pankin Hämeenlinnan aluesolun yhteyshenkilöön. Pienehkössä kaupungissa asuminen voi olla joko siunaus tai kirous mutta yhteenottokynnystä laski, että henkilö on sekä vihkinyt meidät että kastanut molemmat lapsemme.
Ammattinsa takia hän oli viettänyt sunnuntaipäivänsä muualla, mutta lupasi palata asiaan konsultoituaan paikalla olleita.

Odottaessani kävin antamassa oman panokseni kulttuurielämälle eli kiertelemällä tunnin verran Metritiski-areenan jäällä. Viemme tosiharrastajilta kohtuullisen hyvän jääajan, mutta joukkueemme nimessä on sentään Sibelius.
Hämeenlinna oli tänään armollinen sekä omenanottajille että niiden jakajille. Puhelimessani on viesti, jonka mukaan kävely meni hyvin, sää suosi ja paikalle saapui kiitettävästi ihmisiä. Kävelijät saivat omenat maalissa, mutta niitä oli enemmänkin ihan vain jaossa.
Näyttää siis siltä, että hyvinvointivaltio ja kehittyvien valtioiden ihmisten tukeminen eivät aina ole keskenään ristiriidassa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.