Maanantai 17.06.2024
Nimipäivät: Urho

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Kun on aloitettu, niin toteutetaan

Syntyy idea ja siitä poikii projekti. Niinhän se menee julkisessa hallinnossa ja niin myös Kanta-Hämeen Venäjälle suuntautuvassa matkailuprojektissa. Projektikone tosin nikottelee aika tavalla, vaan kun se on jotenkin saatu käyntiin, niin viedään hanke nyt päätökseen.

Pietarin valloitusyritys maksaa 600 000 euroa ? tai vähemmän, jos ei koko summaa saada kokoon kuten näyttää. Siltä myös vaikuttaa, että hanke lyhenee kaksivuotiseksi.
Onko pöydällä paljonkin rahaa? Ei ole, mutta jos ei sadoilla tuhansilla saa lopulta oikeastaan yhtään mitään, projekti polttaa rahaa taivaan tuuliin.

Kuntapäättäjät ja yrittäjät lukivat peliä sinänsä oikein: venäläisiä turisteja käy maakunnassa kovin vähän. Ja kun ei käy, saumaa on tietysti lukua kasvattaa ? niin sanotusti periaatteessa.
Aika tehdä idässä matkailubisnestä on surkea, sillä maailmanpolitiikan mullistuksen ohella venäläisten matkailua syö ruplan kurssin alamäki. Yksinkertaisesti: venäläinen turisti saa Suomessa rahallaan huomattavasti vähemmän palveluita ja tavaraa kuin ennen.

Mutta voisiko ajatella niin, että juuri nyt onkin oikea hetki iskeä Pietarin puolella! Kun muu matkailubisnes hiljenee, Kanta-Hämeen näkyvyys voisi pienellä panoksella parantua.
Mutta jos venäläisten kiinnostus matkailla Suomessa(kin) on alamaissa, ei näkyvyydestä ole paljonkaan hyötyä.
Matkailun pelikentällä on tunnetusti heikot säännöt ? jos niitä on lainkaan. Yksityinen puoli yrityksineen kyttää toisiaan ,ettei vaan kukaan pääse hyötymään yhteisistä hankkeista muita enemmän. Samalla vilkuillaan kohti julkista puolta, jotta se panisi euroja likoon matkailun edistämiseksi ?kun se kannattaa?.
Julkisella puolella raha on kuitenkin tiukassa ja siksi palloa heitetään matkailualan yrittäjille. Venäjä-projekti on hyvä esimerkki yhteistyöstä, joka toimi erinomaisen hyvin puheiden tasolla. Kun mukaan tuli raha, juna ei ollutkaan niin hyvässä liikkeessä kuin kuviteltiin.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.