Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Keskustassa jäsentenvälinen

Kuntaremontti ravistelee ja kovilla kierroksilla käydään myös puolueiden sisällä. Liitoksia vai ei, siitä taistellaan jopa johtavissa hallituspuolueissa kokoomuksessa ja SDP:ssä. Kanta-Hämeessä kiista nousi pintaan keskustassa.

Starttinappulaa painoi keskustan vahva vaikuttaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, kun hän totesi Hämeenlinnan kuntaliitokset epäonnistuneeksi ratkaisuksi. Anttilan saaman palautteen mukaan liitoksissa tahtipuikkoa heiluttanut Hämeenlinna ei ole turvannut liitoskuntien syrjäseutujen palveluja.

Kyllä on ja aivan sopimusten mukaisesti, vastasi niin ikään keskustalainen Antti Leinikka, tätä nykyä Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu. Leinikka kannatti Rengon kunnanjohtajana kuntansa liittämistä Hämeenlinnaan ja oli liitosneuvottelujen kärkikaartia.

Vastakkain on kaksi mielenkiintoista persoonaa. Anttila osaa tehdä politiikkaa, hän on tässä lajissa äärimmäisen taitava. Leinikka on entinen virkamies, jonka toimintaa sanelee edelleen kunnan asioiden hoidossa opittu maltti.

Luulisi nimenomaan Leinikan tietävän mistä puhuu! Vastapainoksi voi toki väittää, että hän puolustelee sopimuksia, joita on itse ollut laatimassa.

Hetkinen! Keskustan keskustelua ei ole mikään pakko käydä yleisellä tasolla. Anttila voisi tarkentaa, mitä palveluja on lopetettu, mitä sopimuksen kirjainta rikottu. Tähän asti on esitetty Anttilan suulla väite.

Anttila esittää kuntaliitoksista yliopistotason tutkimusta. Hyvä poliittinen siirto, vaikka tutkimuksia on tulossa ilman kansanedustajien toiveitakin. Kokonaan toinen asia on se, etteivät tutkimukset valmistu tähän hätään – jos ne nimittäin tehdään kunnolla.

Tutkimus ei voi olla vastaus kuntaliitosten järkevyyteen tai järjettömyyteen. Parhaassa tapauksessa en antavat, viiveellä vuosien kuluttua, oppia virheistä, joista viisaat päättäjät ottavat oppia.

Leinikka ottaa kantaa Yle Hämeen nettiuutisessa kuntayhteistyön puolesta. Kun liitokset tuskin ovat Hämeenlinnan seudulla enää mahdollisia, pitää kuntien rivejä tiivistää yhteistyöllä. Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan seutuyhteistyötä rakentava Kari Ilkkalan (ps.) neuvottelukunta on kovan paikan edessä.

Leinikka odottaa – monen muun kuntavaikuttajan tavoin – kuntia kahlitsevan byrokratian ja lainsäädännön purkamista. Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on tätä jo yrittänyt, tulokset ovat kaikkea muuta kuin rohkeisevia. Velvoittavia lakeja on luvattoman helppo säätää ja äärimmäisen vaikea purkaa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.