Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Ei-sana on surkea synnyttäjä

Perhe-elämä voisi olla sangen kaoottista, jos perheen kaikkea tekemistä ohjaisi ei-sana.

Jokainen perheenjäsen kertoisi, mitä ruokaa ei halua syödä. Liisa julistaisi, mihin elokuviin ei halua lähteä. Selvä. Pekka ei halua lähteä yhteisellä lomalla kesämökille. Sillä selvä. Lapset kertoisivat, mihin aikaan eivät halua mennä nukkamaan ja herätä.

Niin, mitä tällaisesta perhe-elämästä tulisi?

Suomen politiikka on yhden lajin perhe, jossa suositaan ei-sanaa. Viimeksi ei kampesi kumoon työajan pidentämistä koskeneen esityksen. Poissa laskuista ovat myös palkkojen alennus, eläkeiän nosto, verojen korotus?

En ota tässä lainkaan kantaa itse asiaesityksiin. Kysymys on samasta asiasta kuin ei-perheellä: jos jokin esitys ei käy niin mikä sitten käy? Jarrun painaminen ei kerta kaikkiaan riitä.

Mistä ei-sanan käyttö kielii? Yhteiskunta on jakokone, josta on sujuva ottaa, sen sijaan saavutetusta luopuminen on yhtä tuskaa ? edelleen, vaikka talousahdinko on jatkunut hämmentävän kauan.

Vaalit lähestyvät kovaa kyytiä ja mielenkiintoista on nähdä, kiihtyykö ei-politiikka. Jos näin käy, puolueet nimestä riippumatta paiskovat ovia kiinni ? ja lukkoon.

Vaalien jälkeen häämöttää tätä menoa suuri arvoitus: hallitus maahan takuulla syntyy, mutta kuka sille pystyy kirjoittamaan ohjelman? Hallitusohjelman kokoaminen ei-sanoista on suunnilleen mahdoton tehtävä.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.