Perjantai 26.04.2024
Nimipäivät: Terttu, Tessa, Teresa

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Lyseo pysyköön lukiona, omistajasta ei niin väliä

Koulutuskeskus Tavastiasta eli virallisesti Hämeen ammatillisen korkeakoulun kuntayhtymästä tuli alkaneen lukuvuoden alla lukioliikelaitoksen omistajayhtiö. Hallintokulut sillä tuskin kevenivät, mutta suunta on oikea: toisen asteen koulutusta tarjoavien oppilaitosen sopii olla sekä opetuksellisesti että hallinnollisesti lähempänä toisiaan.

Nyt lukioliikelaitos heitti omistajalleen vinkeän ehdotuksen: ostakaa Hämeenlinnan kaupungilta Kaurialan ja Lyseon lukion kiinteistöt.

Hämeen Sanomissa omistajavaihdosesityksen motiiviksi nostettiin ko. lukioiden henkilökunnan työhyvinvoinnin turvaaminen. Omistusjärjestelykö siis olisi avain tai ylipäätään tarpeellinen ratkaisu lähinnä lyseon lukion opettajien huoleen opinahjonsa säilymisestä?

Katin kontit. Taustalla täytyy olla painavampia syitä. Puolesta ja vastaan.

Kiinteistömassojen -myös lukiolaitosten- myyntiä puoltaa kaupungin tarve parantaa tasettaan. Lyseon kaltaisen remonttia kaipaavan kiinteistön omistaminen on kallista. Mutta kallista se on ja olisi Tavastiallekin, jossa tosin omistajan vastuu jakaantuu kuntayhtymälle eikä pelkästään Hämeenlinnan kaupungille.

Koko manööverin taustalla lienee valtion asettamat säästötavoitteet, joista Tavastialla on suuremmat hartiat ja mahdollisuudet selviytyä ilman, että jokainen säästöprosentti mitataan pelkästään opetuksen määrästä/laadusta/vaihtoehdoista. Lukioliikelaitoksessa säästömahdollisuudet on kaluttu loppuun paljon nopeammin.

Mutta loppujen lopuksi: kuka tai mikä taho oikeastaan kohta haluaa omistaa ainakaan lyseon kaltaisia vanhoja oppilaitoskiinteistöjä? Suunta on lähiopetuksen väheneminen ja sitä kautta nykyisten opetustilojen jääminen vajaakäytölle. Sähköisten oppimisjärjestelmien kehitys siirtää opiskelupaikat ja luokkahuoneet “pilveen”.

Kinkkinen juttu. Ei ihme, että tilaajajohtaja Antti Karrimaa listasi kiinteistökauppahankkeen “yhdeksi seitsemäksi”.

Ilkka Peltoniemi

P.s. Lyseon siirtohankkeista olen sitä mieltä, että ei ikinä. Kouluverkkoselvityksiä tulee ja menee, mutta lyseon kaltainen perinteinen ja maineikas oppilaitos on pidettävä juuri ja nimenomaan lukio-opetuksen käytössä. Nyt ei puhuta esimerkiksi Lammin lukiosta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.