Sunnuntai 19.05.2024
Nimipäivät: Emilia, Emma, Mila, Amalia, Emmi

Tuuli:
 

VUODEN YRITTÄJÄT: Metallisorvaamo Veijalaisessa sisarukset ovat yhteisen sorvin äärellä

Matleena ja Samuli Veijalainen ovat Hämeenlinnan vuoden yrittäjät 2021.

Hämeenlinnan Vuoden yrittäjät 2021 ovat Metallisorvaamo Veijalainen Oy:n Matleena ja Samuli Veijalainen. Sisarukset ottivat ohjat isänsä perustamassa yrityksessä virallisesti vuonna 2008. Sukupolvenvaihdosta tehtiin vaiheittain jo vuodesta 2005. Prosessissa oli mukana omistajanvaihdoksiin erikoistunut asiantuntija. Vuonna 1979 perustetun P. Veijalainen Oy:n pohjalta perustettiin kaksi uutta yhtiötä joista toinen tuotantoon ja toinen kiinteistö- ja sijoitusyhtiöksi.

Samuli vetää toimitusjohtajana metallisorvaamoa ja Matleenalla on taloushallinto- ja henkilöstövastuu molemmissa yrityksissä. Isä Pertti Veijalainen on edelleen osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana, mutta jäi pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta vuonna 2010.

– Tilinpäätöskahveilla isä lähinnä kysyy miten meni ja miten rahat kuluivat. Kaikki sukupolvenvaihdokset eivät kuulemma ole menneet yhtä sujuvasti, naurahtaa Matleena.

Sisarusten keskinäinen luottamus on pysynyt vahvana alusta asti ja molemmat hoitavat itsenäisesti vastuualueitaan. Samulille ammatinvalinta oli selkeä visio jo pojannappulasta lähtien. Matleenalla yrittäjyys fysioterapeuttina välillä siinsi silmissä, mutta lopulta veri veti perheyritykseen.

Metallisorvaamo Veijalainen jatkojalostaa ja toimittaa teräspaaluja ja komponentteja pohjarakentamiseen. Yhteistyötä on tehty alihankintasopimuksella vuosikymmeniä Rautaruukin kanssa ja sittemmin SSAB:n kanssa.

– Manuaalisorvit ovat tuotannossamme historiaa. Jokainen kone on jollain lailla automatisoitu tai robotisoitu, kuvailee Samuli Veijalainen.

Raudan saanti jumittui maailmanmarkkinoilla jo kesällä 2019. Tilannetta onneksi ennakoitiin hankkimalla materiaalia mahdollisimman hyvin varastoon. Vuonna 2021 on edelleen uhkana materiaalipula ja nousseet hinnat. Yrittäjäsisarukset ovat luottavaisia toiminnan jatkuvuuteen ja kysynnän kasvuun.

– Siitäkin huolimatta, että markkinoilla ollaan lyhytjänteisiä ja tilauskirjoissa ei ole merkintöjä kovin pitkälle tulevaisuuteen. Yrityksemme joustavuus ja nopeus mahdollistaa terästuotteiden
maitopurkkikaupan eli tavaraa toimitetaan usein lämpöisenä suoraan tuotannosta kuljetukseen, kertoo Samuli.

Yrittäjät ennustavat, että raudan hinta jatkaa nousuaan edelleen. Kaikissa muissakin teollisuuden materiaaleissa ja tarvikkeissa on tullut suuria hinnankorotuksia, koska markkinat ovat alkaneet rullaamaan ja kysyntä on monilla teollisuudenhaaroilla ylikuumentunut. Liikevaihto jonkin verran laski materiaalipulasta johtuen vuonna 2020. Tälläkin hetkellä kysyntää olisi enemmän kuin yritys pystyy toimittamaan.

Yrittäjät ovat kuitenkin tyytyväisiä, että kaikki työntekijät on pystytty pitämään. Henkilöstössä on ollut äärimmäisen pieni vaihtuvuus. Moni tekijöistä on ollut talossa jo 1990-luvun lopulta lähtien.

– Myös kausityöntekijöitä olemme löytäneet kohtalaisen hyvin. Teemme yhteistyötä Koulutuskeskus Tavastian kanssa ja olemme saaneet Tavastialta henkilöitä harjoittelupaikkoihin ja myöhemmin työsuhteeseenkin, kiittelee Matleena.

Metallisorvaamo Veijalaisella on toimitilat Hämeenlinnan Moreenin yritysalueella, mihin on 2000-luvulla kasvanut vahva yritysrypäs. Metallisorvaamo oli alueen ensimmäinen yritys ja tilat otettiin käyttöön vuonna 1998. Lähivuosina yritys havittelee kasvua.

– Kyllä korona sekoitti strategiapakkaa, mutta kirimme tavoitteitamme kiinni seuraavan viiden vuoden aikana, kertoo Samuli.

Yrittäjien mielestä Hämeenlinnassa riittää yrittäjämyönteisyyttä ja palvelualttiutta , mutta he toivovat konkreettisiin toimiin ripeyttä erityisesti päätöksentekoprosessissa.

– Täytyy toki myöntää, että yrittäjinä olemme aina etupeltoon matkalla. Neuvottelemme uusista ratkaisuista, tiloista ja tonteista riittävän ennakoivasti. Jos joku uusi yritys kiinnostuu Hämeenlinnasta, se pitää ottaa nopeasti hoitoon ja viedä maaliin, lähettelevät yrittäjäsisarukset viestinä yrityspalvelutoimijoille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.