Torstai 22.02.2024
Nimipäivät: Tuulikki, Tuuli, Tuulia, Hilda

Tuuli:
 

ReskaKoti: Lämpöpumppu on edelleen loistava hankinta

? Työ ei muutu, vaikka teknologia kehittyy, kuvailee toisen polven yrittäjä Toni Kankaanpää Hämeen Kodin- ja Kylmäkonehuolto Oy:stä (HKKH).

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla toimivalla Hämeen Kodin- ja Kylmäkonehuolto Oy:lla on takanaan yli 35 vuotta alalla. Toisen polven yrittäjällä Toni Kankaanpäällä on jo 12 vuoden kokemus alalta ja yrittäjänä pian alkamassa neljäs vuosi. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla toimivalla Hämeen Kodin- ja Kylmäkonehuolto Oy:lla on takanaan yli 35 vuotta alalla. Toisen polven yrittäjällä Toni Kankaanpäällä on jo 12 vuoden kokemus alalta ja yrittäjänä pian alkamassa neljäs vuosi. Kuvaaja: Juha Reinikainen.

Kiteytys liittyy Kankaanpään kertomaan lyhyeen historiikkiin ilmalämpöpumppujen kehittymisestä. Pumppujen suosio alkoi kivuta kohti huippua kymmenisen vuotta sitten ja matkan varrella laitteet ovat tehostuneet huimasti. Niin huimasti, että korjausten sijaan lämpöpumppu usein vaihdetaan uuteen jonkin osan rikkoutuessa.

? Kehitys on ollut niin voimakasta, että vanhoihin pumppuihin on vaikeaa saada varaosia, ja mikäli niitä saa, ovat ne usein hyvin kalliita.

Kehittyminen lähti kylmäaineista, sitten alkoivat kehittyä kompressori-, puhallus- ja kennotekniikka.

? Nyt lämpöpumppujen kehitys on siinä vaiheessa, että monella valmistajalla ainoa mahdollisuus kehittyä on suurentaa laitteiden kokoa, Toni Kankaanpää tietää.

Tonin isän Ismon perustaman yrityksen juuret ulottuvat jo 1970-luvun lopulle. Nykyisin yrityksen töistä aika lailla puolet koostuu lämpöpumppujen ja jäähdytyslaitteiden myynnistä ja huollosta yksityisasiakkaille. Toisen puolikkaan kalenterista täyttää yritysten, eli lähinnä kauppojen ja ravintoloiden kylmälaitteiden korjaukset.

? Suhde yksityis- ja yritysasiakkaiden välillä on aika lailla 50-50, joskin osa jäähdytyslaitetöistä tehdään yrityksille, Toni kertoo.

Hänen mukaansa lämpöpumppujen myyntivolyymi kasvoi noin kymmenen vuotta, mutta viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana kasvu on laantunut.

? Nähtäväksi jää, mihin taso vakiintuu. Lämpöpumppu on ollut hyvä tuote yli kymmenen vuotta ja se on edelleen loistava hankinta.

Yrityksen liiketilassa Raatihuoneenkadulla on esillä Toshiban mallilaitteita.

? Edustamme periaatteessa kaikkia merkkejä ja asennamme asiakkaalle juuri hänen haluamansa laitteen. Toshiba on päämerkkimme yksinkertaisesti, koska se on niin laadukas. Kaikkien ilmalämpöpumppujen käyttämä invertteritekniikka on Toshiban kehittämä, Kankaanpää valistaa.

Kuluttajat seurasivat ilmalämpöpumppujen kehitystä yhdessä vaiheessa niinkin kiihkeästi, että asiakkailla oli kauppaan tullessaan usein ensimmäisenä mielessä jonkin lehden tuore testivoittaja.

? Nyt kaupanteko on enemmän sitä, että kartoitetaan oma tarve. Paras pumppu on se jokaiselle asiakkaalle itselleen sopivin, Kankaanpää naurahtaa.

Tarpeissa on eroja, koska pumpun voi hankkia moneen tarpeeseen. Yksi hankkii pumpun sähkölaskua pienentämään, toinen levittääkseen sillä kodin lämpösydämen eli takan tuottaman lämmön jolloin saadaan tasalämpöinen talo ja kolmannelle on tärkeintä saada kesäksi viilentäjä esimerkiksi maalämmöllä lämpiävään taloon.

Yrittäjien, eli Ismon ja Tonin lisäksi HKKH:ssa työskentelee yksi toimistotyöntekijä ja kaksi palkattua työntekijää. Kun rivissä on useampi ammattilainen, valmius jatkuvaan palveluun on parempi kuin yhden tai kahden miehen firmoilla.

? Kauppojenkin kylmälaitteissa on tekninen murros käynnissä. Siellä suurin muutos on, että yhä useampi pienempikin liike haluaa reaaliaikaisen hälytysjärjestelmän kylmälaitteisiin, jotta pystyy estämään suuremmat vahingot.

Jutun alussa mainitulla työn muuttumattomuudella Kankaanpää tarkoittaa lähinnä sitä, että kylmälaitteiden toiminnan perusperiaatteet eivät muutu, vaikka esimerkiksi kylmäaineet vaihtuvat vähemmän myrkyllisiin tai laitteiden energiatehokkuus paranee.

? Osaamisen ylläpitäminen ja tiedon välittäminen asiakkaalle on kuitenkin aina tärkeää. Nykyisin ammattilainenkin saa jo paljon apuja netistä, jossa on monenlaisia koulutusvideoita, artikkeleita ja kirjallisuutta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.