Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

KIINTEISTÖBAROMETRI: Arvonkehityksen näkymät parantuneet Hämeenlinnassa

Arja Sarusto, Kiinteistömaailma Hämeenlinna Kasarmikatu.

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin pohjautuen Hämeenlinnan postinumeroalueille 1,7 prosentin hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla. Vaikka talvea kohden kuljetaankin, ovat kysynnän vetureina Hämeenlinnassa tulevalla puolivuotiskaudella omakotitalot ja mieluiten tällä vuosituhannella rakennetut omakotitalot.

Kiinteistömaailman 55. kiinteistönvälittäjäbarometri on edelliskerran tapaan kaksiosainen. Hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen, eri asuntotyyppien kysyntä­ ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä kerralla näkemyksensä asuntokaupasta antoi 333 Kiinteistömaailman välittäjää eri puolilta Suomea.

– Hämeenlinnassa viimeiset 12 kuukautta ovat olleet asunto- ja kiinteistökaupassa odotuksia myönteisemmän hinnankehityksen aikaa. Keskimäärin hinnat ovat nousseet 2,7 prosenttia. Hinnannousun odotetaan jatkuvan, mutta hiukan maltillisemmalla kasvuprosentilla, sanoo Kiinteistömaailma Hämeenlinna Kasarmikatu 13:n yrittäjä Arja Sarusto.

Näkymiin liittyy kuitenkin tällä kertaa tavanomaisesta poikkeavia epävarmuuksia. Tekoälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä muun muassa bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta koronakriisin kaikista globaaleista muuttujista sillä ei ole vielä kokemusta.

Siksi välittäjien kokoamat hiljaiset signaalit omasta markkinasta ovat tässä tilanteessa Kiinteistömaailman mielestä erityisen arvokkaita.

– Hämeenlinnassa vahvin kysyntä kohdistuu edelleen lähitulevaisuudessa tämän vuosituhannen omakotitaloihin, sanoo Sarusto.

Viime kesänä nähty käänne erityyppisten asuntojen hintatrendeissä saanee siten jatkoa myös alkavalla talvikaudella. Ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi kesällä suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä.

Ilmiö korostuu erityisesti pääkaupunkiseudun markkinassa, mutta on nähtävissä koko Suomenkin tilastoista.

– Viime aikojen asuntojen arvonkehitys on suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa Hämeenlinnassa isommasta  pienempään. Esimerkiksi  viisihuoneisesta omakotitalosta rivitalo-­ tai kerrostalokolmioon vaihtava saa nyt keskimääräisten lukujen valossa jopa yli 70.000 euroa enemmän välirahaa kuin hän olisi saanut vastaavassa kodinvaihtotilanteessa kaksi vuotta sitten, Sarusto kertoo.

Yli 330 vastaajan mukaan yksi koronavuoden ilmiöistä on myös asuntosijoittajaksi ryhtyminen siten, että kodinvaihtotilanteessa vanha asunto jätetään myymättä.

Peräti 87 prosenttia Kiinteistömaailman hämeenlinnalaisista kiinteistönvälitysammattilaisista sanoo, että viimeisen vuoden aikana aikaisempaa useampi heidän asiakkaistaan on jättänyt vanhan kotinsa myymättä uuden ostotilanteessa.

– Tilanteessa jossa nuori pari joka on ostanut ensiasunnokseen pienen kerrostalo- tai rivitalokaksion ja nyt etsii omakotitaloa, jää ostotilanteessa kakkoseksi jos he odottavat ensin oman asuntonsa myyntiä ja sitten vasta voivat tehdä kaupat. Tästä on seurannut se että ne joilla on se ensimmäinen koti maksettu niin jättävätkin asunnon vuokralle ja hankkivat omakotitalon lainarahalla, sanoo Sarusto.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.