Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

AMERICAN POWER: Jenkkiautoharrastus synnytti amerikanrautoihin erikoistuneen korjaamon

Janne Kukkumäki Dodge Ramin moottorin kimpussa. Taustalla yrittäjä Pekka Taskinen.

Janne Kukkumäki puurtaa Tiiriössä Takumäenkujalla toimivan American Powerin hallissa Dodge Ramin moottorin kimpussa. Yrittäjä Pekka Taskisen vuonna 1994 perustama korjaamo syntyi yrittäjän oman jenkkiautoharrastuksen kautta ja pian neljännesvuosisadan ajan töitä on riittänyt enimmäkseen amerikkalaisten ajoneuvojen parissa.

? Suurin osa meille tuotavista autoista on edelleen amerikanrautoja. Harrasteautojen huollot ovat nykyään enää satunnaisempia, isoin osa on yritysten autoja, kertoo Taskinen.

Pekka Taskisen ensimmäinen jenkkiauto oli 70-luvun lopulla hankittu Plymouth Duster. Nykyään hän omistaa muun muassa Hummerin. Amerikkalaisten autojen ja jenkkiautoilun ympärille syntynyttä kulttuuria Taskinen selittää paitsi nostalgialla, myös käytännön syillä.

? Ihmiset jotka paljon ajavat, kokevat amerikkalaiset autot toimiviksi. Harvoin niitä tuolla hinurin lavalla näkee, hän pohtii ääneen.

Jenkkiautot on Taskisen mielestä “tehty ajettaviksi” ja tämä koskee kaikkien vuosikymmenten autoja.

? Jotkut merkit ovat erityisen sitkeitä, tiedän ihmisiä jotka ajavat 20 vuotta vanhoilla autoillaan päivittäin.

American Power on toiminut nykyisissä tiloissaan jo parikymmentä vuotta. Taskinen muistelee, että alkuun hän teki vain automaattivaihteistojen huoltoja ja autosähkötöitä.

? Sitä on pitänyt tehdä, mitä on saanut tehdä. Amerikanrautojen huoltaminen tietää, että työt ovat ainakin monipuolisempia kuin korjaamoilla keskimäärin.

Yrittäjä on itse yhä mukana huoltotöissä, kun muilta kiireiltään kerkiää ja työllistää myös kaksi korjaamotyöntekijää.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.