Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Uusi julkisten hankintojen palvelu avataan

Uusi julkiset hankinnat Häme -palvelu pyrkii vahvistamaan keskinäistä vuorovaikutusta julkisten hankintayksiköiden sekä yritysten ja eri tarjoajien välillä.

Palvelu tuotetaan Kestävää kasvua ja elinvoimaa julkisista hankinnoista -hankkeen nimissä. Hanketta toteuttavat Hämeen Yrittäjät ja MTK Häme.

Paikallisten tuotteiden ja palvelujen hankintojen kasvaessa maakunnan elinvoima paranee ja lähellä tuotettuna vaikuttaa myös hiilijalanjälkeen.

– Kun yrittäjien osallistuminen julkisiin tarjouspyyntöihin paranee, saadaan enemmän myös tarjouksia omalta seudulta. Tätä kautta todennäköisyys saada enemmän työtä ja euroja maakuntaan kasvaa. Erityisen tärkeää on aurata väylää pienille ja keskisuurille yrityksille, jotta heillä olisi tietoisuus ja mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin, painottaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Palvelulle on avattu sivusto julkisethankinnathäme.fi. Sivusto antaa yrityksille kimmokkeita osallistua julkisiin hankintoihin ja tarjoaa infoa, vinkkejä, tapahtumia, koulutuksia sekä ajankohtaisimmat palvelukanavat tarjouspyynnöille.

Julkisille toimijoille ja hankintayksiköille verkkopalvelu on myös vuorovaikutteinen kanava välittää ajankohtaista tietoa. Eri osapuolten välisenä koordinaattorina toimivat maakunnalliset hankinta-asiantuntijat.

– Verkkopalvelu lanseerataan avoimen palvelun periaatteella, jotta niin tarjoajat kuin hankkijatkin arvioisivat palvelun toimivuutta ja antaisivat kehittämistoiveita sekä liittyisivät ajankohtaisen uutiskirjeen postituslistalle. Palvelulle haetaan elinkaarta myös puolitoistavuotisen hankkeen jälkeen, kuvailee Hämeen Yrittäjien hankinta-asiantuntija Sanna Meronen-Vilenius.

Hanke tukee kantahämäläisten yritysten kykyä kehittää kilpailukykyä ja tuotteita vastaamaan julkisen ostajan tarpeita. Samalla ennakoidaan myös uuden maakuntaohjelman kestävyystavoitteita.
Keinoja niiden saavuttamiseksi löytyy Hämeelle esimerkiksi vahvoista bio- ja kiertotalouden sekä ruokasektorin toiminnoista.

– Kun vuoropuhelu paikallisten yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa lisääntyy, luottamus vahvistuu ja syntyy aina myös jotain uutta kestävämpää liiketoimintaa, kertoo MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni.

Kanta-Hämeessä julkisten hankintojen arvo on vuosittain noin 750 miljoonaa euroa, mistä yksityiselle sektorille kohdistuu 250 – 300 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 aloittavan Hämeen hyvinvointialueen vuosibudjetti on noin 750 miljoonaa euroa.

Voisiko torin joulukuusikin olla kestävästi tehty julkinen hankinta? Vai onko se sitä jo?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.