Nimipäivät: Terttu, Tessa, Teresa

Tuuli:

Suomalaiset kohensivat sijoituksiaan Shorinji Kempon Embun EM-kilpailuissa

Yleiskuvaa kisoista.

Tukholmassa 6.7. järjestettyihin Shorinji Kempon Embu Euroopan mestaruuskilpailuihin osallistui yhteensä 450 lajin harrastajaa 21 eri maasta. Embu on Shorinji Kempon kilpailumuoto. Siinä kilpailijapari esittää ennalta laatimansa esityksen 7 x 7 metrin kokoisella kentällä viidelle tuomarille, jotka pisteyttävät suorituksen.

Tavoitteena on tuoda vajaan kahden minuutin mittaisessa ohjelmassa kattavasti esiin Shorinji Kempon tekniikoita realistisella ja toimivalla tavalla.

? Kuusi suomalaisparia paransi aiempia sijoituksiaan EM-kilpailuissa. Tavoitteena oli, että Suomesta kilpailuihin osallistuu pareja laajalla rintamalla, Suomen Embu-maajoukkueen päävalmentaja Teemu Kilpeläinen (4. Dan) Hämeenlinnan Shorinji Kemposta kommentoi.

Tämä tarkoitti osallistujia sekä miesten että naisten ylimpiin sarjoihin (3. Dan ja yli), sekaparien sarjoihin (mies ja nainen) ja kyu-kenshi eli alempien vöiden sarjoihin. Kilpaembu-ryhmään kuului 12 henkilöä eli kuusi paria Hämeenlinnan, Helsingin, Helsingin Yliopiston, Vantaan, Lahden ja Jyväskylän seuroista.

Antero Nieminen ja Teemu Kilpeläinen.

Hämeenlinnalaiset Teemu Kilpeläinen (4. Dan) ja Antero Nieminen (3. Dan) sijoittuivat korkeimmassa (Men 3rd Dan or higher) eli Miehet 3. Dan ja yli ?sarjassa 14. sijalle. Heidän tavoitteenansa oli parantaa vuoden 2015 Portugalin Euroopan mestaruuskilpailuiden 16. sijaa. Siten Hämeenlinnalaiset onnistuivat tavoitteessaan.

Sarjan voitto meni Ruotsiin. Antero Niemisen mielestä tämä tarkoittaa, että ruokahalu kasvaa syödessä ja seuraava tavoite yhdessä parinsa Teemu Kilpeläisen kanssa tulee jo asettaa kahden vuoden päästä järjestettäviin MM-kilpailuihin Japaniin Tokioon.

Toinen Hämeenlinnalaispari Miehet 3. Dan ja yli ?sarjassa olivat Petteri Pulkkinen (3. Dan) ja Harri Lahtinen (2. Dan), jotka sijoittuivat 21. sijalle. Kansainvälisillä kentillä arvokilpailudebyyttinsä tehneelle parille tämä oli hyvä saavutus.

Suomen naiset saavuttivat Kilpeläisen valmennuksessa neljännen sijan naisten ylimmässä sarjassa (Women Dan holders). Tämä sijoitus oli parannusta San Franciscossa vuonna 2017 pidetyissä lajin MM-kilpailuissa saavutettuun 6. sijaan.

Sekaparina EM-kilpailuihin osallistuivat Pauliina Paloviita (1. Dan) ja Keijo Hietanen (2. Dan). He sijoittuivat sarjassaan (Men 1st and 2nd Dan) 9. sijalle. Sijoitusta voi pitää erinomaisena, koska molemmat tekivät kilpailuissa oman arvokisadebyyttinsä.

Toisena suomalaisena sekaparina kilpailuihin (sarjassa Men 1st and 2nd Dan) osallistuvat Airi Sasaki (1. Dan) ja Jukka Pöyhölä (1. Dan). Heidän arvokisadebyyttinsä päättyi sijalle 17. Suomen kuudes pari Jaska Vattulainen (1. kyu) ja Joni Valkama (1. kyu) osallistuivat Men and Women Kyu Kenshi -sarjaan. Heidän kilpailusijoituksensa oli 8.

Harri Lahtinen ja Petteri Pulkkinen.

Reilun vuoden mittaisen projektin tavoitteena oli nostaa Suomen embu-osaaminen kilpailuissa uudelle tasolle. Kilpaembu-valmennusryhmä aloitti harjoittelutoimintansa käytännössä jo tammikuussa 2018. Kilpailijaparit opiskelivat uusia embu-rakenteita Kilpeläisen laatiman suunnitelman mukaisesti.

Harjoittelussa käytettiin uusia harjoitusmetodeja, joten lisäoppia haettiin kilpailuryhmän apulaisvalmentajaksi nimetyn Helsingin Yliopiston seuran Timo Kaksosen (4. Dan) toimesta Japanista Tokiosta.

Shorinji Kempo on japanilainen budolaji ja itsepuolustusmenetelmä, jossa on yli 600 tekniikkaa. Tekniikat kattavat kaikki puolustautumistavat missä tahansa tilanteessa. Valikoima sisältää sekä pehmeitä juho-tekniikoita (torjuntoja, irrotuksia, vääntöjä, sidontoja ja heittoja) että kovia goho-tekniikoita (iskuja ja potkuja).

Lajissa käytetään hyväksi myös itämaista tietoa ihmiskehon akupunktio- eli kipupisteistä. Akupunktiopisteet soveltuvat lamauttamisen ja vastustajan hallinnan lisäksi myös elvyttämiseen ja terveyden ylläpitämiseen. Seiho on Shorinji Kempossa käytettävä akupunktiohieronta, jolla lievitetään lihasjännitystä ja rasitusta.

Shorinji Kempoon kuuluu tekniikoiden hallinnan ohella filosofian opiskelua, joten lajin tavoitteena on yksilön kehittäminen kokonaisvaltaisesti. Nykyään Shorinji Kempo on yksi yhdeksästä virallisesta modernista budo-lajista Japanissa. Lajia harrastetaan tällä hetkellä 34 eri maassa. Suomessa on 11 seuraa, joissa lajia voi harrastaa.

Hämeenlinnan Shorinji Kempo -seura aloittaa seuraavan alkeiskurssin 12.8. Harjoittelijoiden ikäraja on 15 vuotta.