Lauantai 18.05.2024
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki

Tuuli:
 

Seurahenki edellä yleisurheilijoita koulimaan

Ari Markkanen toivoo, että yleisurheilukoululaisista mahdollisimman moni jatkaisi valmennusryhmiin.

Kaurialan stadionilla kajahtavat kesäisenä keskiviikkoaamuna tutut ohjeet, kun Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilukoulun eri ikäryhmien vetäjät kokoavat lapsia alkuverryttelyyn.

Seuran urheilutoiminnan päällikkö Ari Markkanen asettelee radalle aitoja oman valmennusryhmänsä harjoitusta varten.

Startti kesään on ollut lupaava sillä Tarmolla on takana hyvä päivä seuracupissa, jossa tavoitteena on edetä finaaliin asti.

Juniorien valmennusryhmissä harjoittelee noin 50 nuorta, yu-koulussa mukana on noin 150 harrastajaa ja liikuntaleikkikoulussa saman verran.

Keskiviikkonakin kaikki kentän suorituspaikat ovat käytössä ja ääntä sekä tekemisen tarmoa riittää. Vuodesta 2017 Tarmossa työskennelleelle Markkasella on selkeä käsitys siitä, mitä innokkaiden nuorten kasvattaminen aikuisiksi urheilijoiksi asti lajitaitojen opettamisen lisäksi vaatii.

– Vaikka yksilölajeista on kyse, seurahenki on tärkein. Se pitää porukan kasassa silloinkin, kun tulee vuosia jolloin tulokset polkevat paikallaan, aiemmin H-KV:ssä toiminut Markkanen sanoo.

Tarmon tuloskärkenä aikuisissa ovat olleet pikajuoksijat ja SM-pikaviesteihin seura lähettää tälläkin kaudella miesten ja naisten joukkueet sekä juniorijoukkueita.

Kilpailuissa käyvien nuorten määrä saisi Markkasen mielestä olla nykyistä suurempi, mutta muun muassa viestijoukkueisiin ei sentään pääse ilman karsintaa.

– Junioreissa on monia lahjakkaita ja hyviä urheilijoita 15- ja 17-vuotiaiden ikäluokissa, Markkanen arvioi.

Tarmolle seuracupin pisteitä on ollut ansaitsemassa myös niitä nuoria, joiden päätähtäin ei ole yleisurheilussa. Palloilu ja yleisurheilu voivat myös tukea toisiaan, vaikka lajit tavallaan myös kilpailevat harrastajista.

– Yleisurheilu on siinä mielessä haastavaa, että toisten selän taakse ei voi mennä. Mutta jos koko lajikirjon käy läpi, kaikille löytyy jotain, Ari Markkanen pohtii.

Yleisurheilun asema Hämeessä perinteisesti vahvojen joukkuelajien rinnalla ei häntä huolestuta.

– Yleisurheilu ei ole kriisissä, enemmän huolissani olen lapsista, jotka eivät liiku käytännössä ollenkaan, sanoo myös koulujen yu-kerhoja ohjaava Markkanen.

Yleisurheilukoulu kesälomailee ensi viikon, mutta muuten kesä harjoitetaan taitoja ahkerasti.

– Toivottavasti mahdollisimman moni yu-koululaisista jatkaa syksyn valmennusryhmiin, toivoo urheilutoiminnan päällikkö Markkanen.

Siellä tekeminen muuttuu astetta tavoitteellisemmaksi ja mukaan tulevat myös kilpailut.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.