Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

JENKKIFUTIS: Huskies ei lähde välieriin takki auki

Hämeenlinna Huskiesin jenkkifutisjoukkueen kulmapuolustaja Sami Haantaus, 24, on kesäisin kiireinen mies. Maanrakentajan työsesonki osuu kesään ja kun siihen lisää sarjanousuun tähtäävän Huskiesin peli- ja harjoitusohjelman, ei vapaahetkiä liiemmin jää.

Sami Haantaus työssään. Kulmapuolustajan tehtäviin kuuluu katkoa vastustajan heittopeliä ja tässä Haantaus on onnistunut syötönkatkossa tulevaa välierävastusta Steelersiä vastaan.

Sami Haantaus työssään. Kulmapuolustajan tehtäviin kuuluu katkoa vastustajan heittopeliä ja tässä Haantaus on onnistunut syötönkatkossa tulevaa välierävastusta Steelersiä vastaan.

? Kyllä välillä tekisi viikonloppuisin mieli lähteä kalaan, kun töissäkin on viikolla kiireistä. Mutta pelipäivä kun koittaa, niin silloin tulee taas se tunne, että tätä varten on tehty koko vuosi duunia, hattulalainen sanoo.

Amerikkalaisen jalkapallon ottelumäärät kuulostavat moneen muuhun pallopeliin verrattuna vähäisiltä. Ykkösdivarissa kertyi kahdeksan runkosarjaottelua ja ensi lauantain välieräpelin voittamalla aukeaisi tie finaaliin, joka on myös kerrasta poikki.

? Enemmänkin ehkä kestäisi, mutta toisaalta laji on sellainen, että yhdessä ottelussa voi tulla useitakin loukkaantumisia, Haantaus pohtii ääneen.

Jenkkifutis katsomoon asti kuuluvine taklauksien mäjähdyksineen ei siis vain näytä kovalta lajilta vaan myös on sitä. Sami Haantaus loukkasi viime vuoden finaalissa olkapäänsä ja tänä vuonna hän oli juhannuksen tienoilla kyynärpääleikkauksessa joka tiesi 2,5 viikon taukoa.

? Jenkkifutisurani on silti vasta alussa, sanoo Haantaus.

Huskies kohtaa välieräottelussa kotikentällään Kuopion Steelersin, joka viimeksi kiusasi hurttalaumaa jatkoajalle asti. Pisteet toki jäivät hyökkäyskilpailun jälkeen Hämeenlinnaan.

? Välieriä ei todellakaan voi lähteä pelaamaan takki auki -asenteella. Omaan pelisysteemiimme tulee varmasti joitain muutoksia viime kohtaamiseen verrattuna, puntaroi Sami Haantaus.

Sami Haantaus löysi amerikkalaisen jalkapallon pelattuaan jääkiekkoa B-junioriksi asti.

Sami Haantaus löysi amerikkalaisen jalkapallon pelattuaan jääkiekkoa B-junioriksi asti.

Puolustuksessa, useimmiten cornerin eli kulmapuolustajan paikalla pelaava Haantaus on kasvanut joukkueurheiluun pienestä pitäen. Luistimet hänelle lyötiin jalkaan jo pikkupoikana ja jääkiekkoa Sami pelasi aina B-junioriksi asti.

? Kun jääkiekko alkoi mennä enemmän harrastustoiminnaksi, halusin kokeilla vielä jotain uutta. Jenkkifutiksessa pääsee ainakin kolistamaan ja rymistämään samalla tavalla kuin lätkässä, jääkiekossa puolustajan ja keskushyökkääjän paikkoja pelannut Haantaus kertoo.

Erojakin toki on, vaikka molemmat lajit ovat kontaktipelejä.

? Jääkiekossa taklauksiin mennään olkapää edellä, jenkkifutiksessa pää edellä ja mieluiten tähtäin vastustajan jaloissa. Silloin isompikin tolppa kaatuu, Haantaus tietää.

Kulmapuolustaja on puolustusryhmityksen laitimmainen mies, joka taklaamisen lisäksi myös usein saa katkoa vastustajan heittopeliä.

? Oma rooli puolustuksessa riippuu aina ihan siitä, kummalle puolelle vastustaja pelaa hyökkäyksensä. Tällä kaudella minulle on kirjattu vähemmän taklauksia kuin viime vuonna, mutta toisaalta heittopuolustus on ollut parempaa, kuvailee Haantaus pelipaikan keskeisiä tehtäviä.

Osansa Samin jenkkifutiksen pariin siirtymisessä oli myös Samin pikkuveljen kummisedällä Jouni Luopajärvellä, jonka kautta Sami löysi tiensä aluksi Wolverinesin A- ja B-nuoriin. Kausi 2011 kuluikin reissumiehenä helsinkiläisseuran junnuorganisaatiossa ja kauden 2012 hän piti taukoa pelaamisesta varusmiespalvelusta suorittaessaan.

? Vuoden 2013 tammikuussa liityin Huskiesin porukkaan joka silloin pelasi 2.-divisioonaa eli menossa on nyt neljäs kausi Huskiesissa. Organisaatio on mennyt isoin mutta tukevin askelin eteenpäin, kuvailee Haantaus.

Viime vuonna 1.-divisioonan mestaruusottelun hävinnyt Huskies olisi päässyt jo viime vuonna nousemaan lajin korkeimmalle kotimaiselle tasolle Vaahteraliigaan. Silloin oman organisaation kehittäminen ja vahvistaminen katsottiin vielä tärkeämmäksi, mutta nyt tavoite on nousussa.

? Katsojakeskiarvomme kotiotteluissa on tällä kaudella ollut vähän alle 600, eli neljänneksi eniten koko Suomessa Vaahteraliiga mukaan lukien. Toivoisin, että lauantain välierään tulisi sellainen 800?900 henkeä, Haantaus ennakoi.

Kesän kiireiden jälkeenkään nuoren miehen tapoihin ei kuulu rötvähtäminen talveksi, vaan kaikkea muuta:

? Joukkueella on kauden jälkeen yleensä kuukauden verran taukoa, itse en yleensä kestä kuin viikon ennen kuin olen jo salilla treenaamassa. Viime talvena pääsin treenaamaan jopa kahdesti päivässä, kun töissä oli hiljaisempaa.

Ensi lauantain ottelun voittamalla Huskies siis etenisi loppuotteluun. Sitä ennen edessä on kauden toistaiseksi ratkaisevin koitos, joka alkaa Kaurialassa kello 16.

? Omiin tapoihini pelipäivänä kuuluu, että heräämisen jälkeen lyön kotona kuulokkeet korville kolmeksi, neljäksi tunniksi. Kun tulen tänne kentälle, jauhamme jätkien kanssa p***aa ja saamme sopivan fiiliksen päälle. Yhteishenki on hyvä tässä porukassa, kehuu Haantaus.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.