Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

Suistolla soi saksalainen laatujazz

Philm ei pelkää venyttää ilmaisuaan kohti kokeilevia ja seikkailullisia sfäärejä. Kuva: Frank Schemmann.

Saksofonisti Philipp Gropperin johtama Philm-kvartetti esiintyy Hämeenlinnan Suistolla keskiviikkona marraskuun 28. päivänä. Saksalaisen jazzin eturiviin noussut berliiniläisyhtye saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen.

Philipp Gropper’s Philmin vuonna 2017 julkaistu Sun Ship nostettiin lehdissä vuoden parhaiden jazzalbumien listalle, ja yhtyeen tuorein julkaisu Live at Bimhuis (2018) esittelee kokoonpanon monitahoista livesoundia. Vahvasti jazztraditiosta ponnistava kvartetti ei pelkää venyttää ilmaisuaan kohti kokeilevia ja seikkailullisia sfäärejä.

-?Yritän jatkuvasti ymmärtää ja viedä eteenpäin jazzperinteen elinvoimaa ja tulta, ja tehdä samalla osani sen eteen, että vanhojen mestarien vaikutus kuuluu ja tuntuu yhä, Gropper kuvailee.

Taitavan kokoonpanon tiivis ja orgaaninen yhteissoitto kuljettaa yleisöä vaihtelevien tunnelmien läpi soljuvana rytmisenä kudoksena, joka pyrkii Gropperin mukaan monimutkaisuudestaan huolimatta ensisijaisesti koskettamaan sieluja ja soittamaan musiikkia kaikille.

Lauantaina 1. joulukuuta Suistolla konsertoi Tuomo & Markus.

Tuomo & Markus on Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostama voimaduo. Kaksikko äänitti kaikessa hiljaisuudessa tuplalevyllisen harmonista musiikkia Tucsonissa, Arizonassa. Levytyssessioissa vieraili Wilcon, Calexicon ja Jayhawksin jäseniä.

Elokuussa 2016 julkaistu debyyttialbumi Dead Circles keräsi viiden tähden arvioita Helsingin Sanomia ja Rumbaa myöten. Levyn omaperäisen äänimaailman keskiössä komeilevat Tuomon ja Markuksen toisiinsa sointuvat lauluäänet, joiden kemiaa on verrattu Simon & Garfunkeliin.

Tuomo & Markus on sittemmin kasvanut komeaksi livekokoonpanoksi, jonka keikoilla vierailee säännöllisesti helsinkiläinen trumpettivirtuoosi Verneri Pohjola. Tuomon ja Markuksen vakiosäestäjät ovat basisti Jere Ijäs, steel-kitaristi Miikka Paatelainen ja lyömäsoittaja/pasunisti Juho Viljanen.

Tuomo & Markus konsertoi Hämeenlinnan Suistolla lauantaina 1.12.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.