Perjantai 14.06.2024
Nimipäivät: Kielo, Pihla

Tuuli:
 

Sibeliuksen superviikot

Superviikot tulossa! Näin lupaa Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen. Tottahan se on, kahteen seuraavaan viikkoon mahtuu peräti viisi konserttia. Säveltäjän sinfonioista esitetään Kullervon lisäksi vielä numerot 3,7 ja 5.

Huhtikuun tapahtumat aloittaa Hämeen Sanomien lukijakonsertti Sibelius lööpeissä torstaina 16.4. Vanaja-salissa. Korhosen mukaan siellä avautuu uusi näkökulma sibeliaaniseen maailmaan lehtiotsikoin ja pianosävelin, Vesipisaroista Finlandiaan.

Kullervo ei tiettävästi ole Hämeenlinnassa aikaisemmin esitetty. Keskiviikkona 22.4. lavalle astuvat Lohjan kaupunginorkesterin kanssa sisarukset, sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja oopperalaulaja-baritoni Ville Rusanen. Orkesteria johtaa kapellimestari Esa Heikkilä. Kullervon kuorona on Hämeenlinnan mieskuoro ja Uusimaa-kuoron miehet.

? Kalevalaisella poljennolla etenevä Kullervo oli Sibeliuksen läpimurtoteos, jonka kantaesitys oli 1862. Nuotit löytyivät 1980-luvulla ja niin Kullervoa esitetään taas.

Kullervo kertoo huonosti kohdellun pojan tarinan. Kullervon kohtalona on vietellä tuntematon sisarensa, joka hukuttautuu. Kullervo syöksyy omaan miekkaansa saatuaan tietää, mitä teki.

Pianisti Eero Heinonen soittaa oman makunsa mukaiset hittibiisit torstaina 23.4. Raatihuoneella. Säveltäjän rakastetuista ja tunnetuista pianoteoksista ovat mukana Puu- ja Kukkasarjat. Kyllikki-sarja , op.41 perustuu löyhästi Kalevalaan. Viimeinen osa on karjalainen kansantanssi.

Mitähän uutta Sibeliuksen poliittisesta ulottuvuudesta onkaan kaivanut esille kirjailija Lasse Lehtinen, joka on syventynyt 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kuohuvaan maailmaan? Miten vaikuttivat kommunismi, työväenliike, natsismi, nationalisuus ja kaksi maailmansotaa Sibeliuksen elämään ja sävellystyöhön? Se kuullaan perjantaina 24.4. Raatihuoneella.

Sibeliuksen sinfonia-sarja saa päätöksensä Vanaja-salissa lauantaina 25.4. Okko Kamun ja Sinfonia Lahden esittämänä, loppuunmyydylle katsomolle.

Erkki Korhonen on tyytyväinen kevään kulkuun. Loppuunmyytyjä konsertteja on ollut monta.

? Tämä on ollut Sibeliuksen musiikin ystäville hieno mahdollisuus tutustua yhden kevään aikana Sibeliuksen tuotannon kärkeen, kuulla kaikki sinfoniat.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.