Torstai 20.06.2024
Nimipäivät: Into

Tuuli:
 

Puolustusvoimien ja Suomen Partiolaisten yhteistyö käynnistyy Roihulla

Partiolaiset ja Puolustusvoimat aloittavat viisivuotisen yhteistyön joka koskee muun muassa suurleirien järjestelyjä.

Partiolaiset ja Puolustusvoimat aloittavat viisivuotisen yhteistyön joka koskee muun muassa suurleirien järjestelyjä.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry. ja Puolustusvoimat ovat solmineet viisivuotisen puitesopimuksen yhteistyöstä vuoteen 2020 asti. Yhteistyö käynnistyy konkreettisesti partiolaisten Roihu-suurleirillä, joka kerää heinäkuussa Hämeenlinnan Evolle noin 17.000 osallistujaa Suomesta ja ulkomailta. Puolustusvoimat on yksi leirin tärkeä tukija ja osaltaan mahdollistaa kaikkien aikojen suurimman leirin rakentumisen.

Nyt solmitussa puitesopimuksessa on sovittu muun muassa periaatteet Puolustusvoimien materiaalin ja kaluston lainaamisesta ja vuokraamisesta Suomen Partiolaisten suurleirien ja -tapahtumien sekä maasto-, retki- ja kilpailutoiminnan tarpeisiin. Toteutettava yhteistyö sovitaan tarkemmin vuosittain.

Yhteistyösopimuksen ansiosta Suomen Partiolaisten järjestämien lasten ja nuorten suurtapahtumien ja leirien järjestelyt voidaan turvata entistä paremmin. Partiolaisille luontainen toimintaympäristö on metsä. Metsässä järjestettävät tapahtumat vaativat muun muassa kalustoa, jota Suomessa löytyy vain Puolustusvoimilta.

? Pitkäaikainen yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on meille suuri tuki ja helpottaa esimerkiksi piirileirien ja muiden isojen tapahtumien järjestämistä. Olemme todella iloisia, että yhteistyön kautta pystymme entistä paremmin varmistamaan toimivat ja turvalliset leiriolosuhteet suurissakin tapahtumissa, toteaa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Sopimuksen perusteella Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry. ja Puolustusvoimat kehittävät ja mallintavat yhteistyössä sellaisia toimintatapoja, joilla sekä partiossa että varusmiespalveluksessa ja naisten vapaaehtoisessa asepalveluksessa hankittuja tietoja, taitoa ja osaamista voidaan tuoda näkyväksi sekä tunnistaa ja tunnustaa virallisessa koulutusjärjestelmässä ja työelämässä.

? Puolustusvoimat osallistuu partiolaisten suurleiriin Roihu 2016 tukemalla sen toimintaa ja turvallisuutta. Nuoret ovat erittäin tärkeä maanpuolustuksen kohderyhmä. Roihulla kohtaamme heidät osana meidänkin toimintaamme ja toimintaympäristöämme. Lisäksi leirin kansainvälisyys mahdollistaa sen, että suomalaisen maanpuolustuksen viestiä viedään myös ulkomaille, toteaa Puolustusvoimien koulutuspäällikkö Jukka Sonninen.

Suomen Partiolaisten Roihu-suurleiri järjestetään ensi heinäkuussa Hämeenlinnan Evon nuorisoleirialueella. Kaikkien aikojen suurimmalle partioleirille on tulossa 17.000 osallistujaa, joista 3.000 ulkomailta.

Roihu-suurleiriä tekee 3.000 vapaaehtoista

Heinäkuun lopulla järjestettävä partiolaisten suurleiri Roihu 2016 kokoaa Hämeenlinnan Evolle 17.100 leiriläistä. Kaikkien aikojen suurin ja kansainvälisin Suomessa järjestetty suurleiri toteutetaan kokonaan vapaaehtoisvoimin. Tällä hetkellä Roihua tekee noin 1.000 vapaaehtoista ja leirin aikana määrä kasvaa yli 3.000:een.

Roihu-projekti alkoi jo kaksi vuotta sitten ja siitä lähtien vapaaehtoisten muodostama organisaatio on kasvanut tasaista vauhtia. Roihu tarjoaa vapaaehtoisille monipuolisesti erilaisia työtehtäviä eli pestejä, joita riittää aina leirin vesijohtojärjestelmän ja tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta ravintoloiden ja leirilääkinnän pyörittämiseen asti.

Monet Roihun vapaaehtoisista toimivat leirillä samoissa tehtävissä kuin työelämässäkin. Tamperelainen lääkäripariskunta Pilvi (26) ja Antti Laurikka (28) toimivat kumpikin lääkäreinä Roihulla. Pilvi on ollut partiossa jo pitkään, ja Antti puolestaan aloitti harrastuksen vastikään uudelleen.

? Leirillä työskentelemisessä viehättää erityisesti erilaisten työolosuhteiden mukanaan tuomat haasteet, Antti kertoo.

? Tuntuu luonnolliselta ja palkitsevalta antaa omasta osaamisestaan myös vapaaehtoistyöhön, Pilvi sanoo.

Roihu-leirillä on valmius terveyskeskustasoiseen lääkintään. Leirissä toimii alueella kiertävät sairaanhoitotiimit ja kaksi lääkäripäivysteistä ensiapupistettä. Leirisairaalassa työskentelee niin yleislääkäreitä kuin useita erikoisalojen lääkäreitäkin. Ensihoitoyksiköt toimivat yhteistyössä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa. Kaikkiaan leirin lääkintä- ja pelastustehtävissä työskentelee 170 vapaaehtoista tekijää.

Roihu on turvallinen paikka kokeilla kykyjään

Roihu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kartuttaa osaamista myös muissa kuin omaa koulutusta vastaavissa tehtävissä. Roihu-pestin myötä voikin hankkia arvokasta työkokemusta ja testata vahvuuksiaan alalla, joka kiinnostaa.

Rajavartijaksi opiskeleva Aapo Rainio on hyvä esimerkki siitä, että Roihun kaltaisen projektin parissa voi toteuttaa omaa intohimoaan. 21-vuotias Rainio toimii Roihun kuvauspäällikkönä johtaen 40 hengen kuvaustiimiä.

? Unelmani on jonain päivänä tuottaa musiikkivideoita tai ohjata esimerkiksi Olympialaisten avajaisten televisiointi, Rainio paljastaa.

Vastikään julkaistiin myös Roihun virallisen leirilaulun musiikkivideo, jonka Rainio tiimeineen toteutti. Laulun esittää KIDSing-laulukilpailun voittaja ja pitkän linjan partiolainen Jenni Jaakkola.