Maanantai 26.02.2024
Nimipäivät: Nestori

Tuuli:
 

Monica Groop avaa helmikuun huipputarjonnan

Musiikinnälkäiselle on tarjolla niin monta herkkua helmikuulle, että voi olla vaikea valita. Sibelius Celebrations tarjoaa heti lauantaina, ystävänpäivänä mezzosopraano Monica Groopin Vänskapens blomma – Ystävyyden kukka – konsertin.

Maailmankuulu mezzosopraano Monica Groop tulkitsee ystävänpäivänä muun muassa useita Sibeliuksen lauluja vuodelta 1909.

Maailmankuulu mezzosopraano Monica Groop tulkitsee ystävänpäivänä muun muassa useita Sibeliuksen lauluja vuodelta 1909.

? Nämä syvälliset, hienot ja ylevät laulut ystävyydestä lauletaan ruotsiksi. Suomenkielisiä lauluja ei ollut vielä aikana, jolloin Sibelius niitä kirjoitti. Runeberg runoineen oli hänelle syvällisesti tärkein, valottaa johtaja Erkki Korhonen.

Monica Groop laulaa Korhosen mielestä myös yhden kaikkein hienoimmista melodioista: Var det en dröm, joka kuvaa tarinaa ajasta rakkauden jälkeen. Ohjelmistossa on Sibeliuksen lauluja 18, Edvard Griegin lauluja neljä ja kolme Wilhelm Stenhammarilta. Taiteilijaa säestää Ilmo Ranta.

Groop on laulanut tärkeimmät lyyrisen sopraanon roolit ympäri maailman ja on pitkään ollut johtavien mezzosopraanojen joukossa. Hänen ohjelmistonsa on poikkeuksellisen laaja.

Heti perään sunnuntaina 15.2. saadaan kuulla tunnettua viulistia, Kaija Saarikettua säestäjänään Teppo Koivisto. Ohjelmisto tarjoaa syvällisen matkan Sibeliuksen teemoihin ja niistä sävellettyihin pienimuotoisiin teoksiin. Mukana on kaikkiaan seitsemän opuksen verran Sibeliuksen pienimuotoisia teoksia. Ne esittävät kuvaa katoavasta romantiikasta, kotoisesta yhteissoitosta ja säveltäjän salaisista haaveista.

Kuvat satasissa

Tiistain 18.2. sinfoniakonsertin säveltäjät Jean Sibelius ja Carl Nielsen syntyivät samana vuonna ja kumpikin varuskuntakaupungissa. He ovat myös saaneet kuvansa seteliin, Sibelius sadan markan ja Nielsen sadan kruunun seteliin.

Konsertin teemana onkin Sibelius ja Nielsen 300 vuotta. Helsinki-sinfoniettaa johtaa tanskalaissyntyinen, musiikin tohtorin tutkintoa valmisteleva kapellimestari Peter Larsen, joka Korhosen mukaan yhdistää hienosti kaksi 150-juhlavuottaan viettävää sinfonikkoa.

Perjantaina 13.2. voi kysellä kaikenlaista Sibeliuksesta toimittaja Vesa Siréniltä, joka saapuu Raatihuoneelle Studia Generalia II-iltaan. Hän on kirjoittanut kirjan ?Aina poltti sikaria – Jean Sibelius aikalaisten silmin?.

Kirja on tulvillaan hauskoja tarinoita nuoresta Jannesta ja sittemmin tunnetusta säveltäjästä. Kirja ilmestyi 1999, ja uutena versiona 2012. Siinä on aiemmin tuntematonta ja tutkimatonta arkistomateriaalia.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.