Torstai 30.11.2023
Nimipäivät: Antti, Antero, Atte

Tuuli:
 

Liikennevalvonta suututti alkuaikojen autoilijat

Maksuttomalla Museokeskiviikko -luennolla dosentti, FT Marko Nenonen kertoo liikenneturvallisuuden historiasta 24.11. kello 17 Museo Skogsterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna.

Kun autoilu yleistyi länsimaissa yli sata vuotta sitten, liikennesääntöjä ruvettiin vasta luomaan.

Uudet säännöt muuttivat kansalaisten ja virkavallan suhdetta. Siihen saakka poliisi oli valvonut etupäässä juoppoja rähisijöitä sekä jahdannut varkaita ja väkivaltarikollisia.

Mutta auton omistajat olivat mielestään kunnon väkeä, ja käytäntöön tullut liikennevalvonta suututti heidät.

Nenonen kertoo luennollaan, kuinka jokaisen uuden liikennemuodon syntyessä turvallisuus on heikentynyt kahdella tavalla: uutta liikennemuotoa ei ole vielä kehitetty turvalliseksi eikä se vielä sovellu joustavasti muun liikenteen joukkoon.

Vielä 1970-luvun alussa Suomi oli tieliikenteessä hyvin vaarallinen maa. Pahimpina vuosina maantieliikenteessä kuoli kolme ihmistä päivässä.

Sitten turvallisuustyössä onnistuttiin, ja Suomi kiri hetkeksi kaikkein turvallisimpien autoilumaiden joukkoon.

Kuitenkin 2000-luvulla liikennekuolemat ovat vähenneet hitaammin kuin useimmissa muissa länsimaissa ja jääneet korkeammalle tasolle. Vain joka kolmas päivä on sellainen, jolloin kukaan ei kuole tieliikenteessä.

Dosentti Marko Nenonen on Tampereen yliopiston yliopistonlehtori. Hän on kirjoittanut useita teoksia muun muassa noitavainoista Euroopassa, työttömyyden historiasta ja liikenteen historiasta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.