Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

LauluAvain saapuu kouluttamaan Hämeenlinnaan kielenopettajia

TerraTori Osk -osuuskunnan hallinnoima Hoilaillen – suomen kieltä ja kulttuuria laulaen -hanke järjestää täydennyskoulutuksen Hämeenlinnassa marraskuun 11. päivänä. Tilaisuus järjestetään Kumppanuustalolla alkaen kello 11.

Koulutus on toinen hankkeen kolmesta seminaarista. Koulutus järjestetään yhteistyössä Hämeen Setlementin kanssa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa hankkeessa. Koulutus on osallistujille ilmainen. Osallistujille jää maksettavaksi ainoastaan matkat ja lounas.

Marraskuun seminaarissa kannustetaan erityisesti kielen opetustyössä toimivia laulamiseen, laulun käyttöön opetusmetodina. Moni kielen opettaja ymmärtää laulamisen ja musiikin merkityksen kielenopetuksessa, mutta eivät tule sitä käyttäneeksi.

Tutkimukset puhuvat tämän toiminnallisen opetusmetodin puolesta. Syitä siihen, että opettajat eivät työssään käytä laulua, on varmasti monia. Keskusteluissa on käynyt ilmi, että kaikki eivät kehtaa käyttää omaa lauluääntään työssään.

He kokevat, etteivät osaa laulaa, ovat arkoja äänenkäytössä, jotkut jopa pelkäävät omaa ääntään, koska eivät ole laulaneet paljoakaan. Oma syynsä on varhaiset kokemukset laulamisesta. Koulun opettaja tai joku muu aikuinen on saattanut sanoa, ettet osaa laulaa ja koulussa laulamista on arvioitu numeroin.

Laulamista oppii kuitenkin harjoittelemalla ja työssä tarvittava laulutaito ei ole sama asia kuin esiintyvän taiteilijan laulutaito. LauluAvain tarjoaa laulamisen ja äänenkäytön opetusta erityisesti laulamattomille,
lauluaroille ja itseään laulutaidottomina pitäville aikuisille.

Ryhmä- ja yksilöopetusta ammattitaidolla -opetus perustuu tutkimustietoon ja pohjautuu Ava Nummisen väitöskirjaan aikuisten laulutaidottomien laulamaan oppimisesta.

Koulutus soveltuu myös muillekin kuin suomen kielen opettajille. Hoilaillen-hankkeen projektityöntekijä ja kouluttaja, muusikko Riitta-Liisa Joutsenlahti esittelee päivän aluksi Hoilaillen-hanketta, jonka jälkeen aloitetaan työskentely LauluAvaimen kouluttajan kanssa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.