Lauantai 24.02.2024
Nimipäivät: Matti, Matias

Tuuli:
 

Konserttimaistiaisia ennen Euroopan-kiertuetta

Erkki Korhonen uskoo, että dosentti Timo Virtasen esityksessä kuullaan mielenkiintoista  sisäpiirin tietoa.

Erkki Korhonen uskoo, että dosentti Timo Virtasen esityksessä kuullaan mielenkiintoista sisäpiirin tietoa.

Hämeenlinnalaisyleisö pääsee nauttimaan Sinfonia Lahden Euroopan-kiertueen ohjelmistosta ennen sen lähtöä kiertueelleen. Ajan hermolla ollaan, sillä konsertin solisti Elina Vähälä soittaa Jaakko Kuusistolta aikoinaan tilaamansa viulukonserton ennen Hämeenlinnaa Yhdysvalloissa.

Keskiviikkona 14.10. kuultavaa viulukonserttoaan Kuusisto luonnehtii monilta osin perinteiseksi. Näin hän kertoo:

? Sooloviulu esittelee ja kehittelee ensiosan temaattista perusmateriaalia kunnes kadenssin huipentuessa orkesteri keskeyttää solistin. Lyhyen orkesterivälikkeen jälkeen kuullaan pääteema varsinaisessa muodossaan.

Jean Sibeliuksen nuoruuden teos Satu vuodelta 1902 kuullaan aluksi ja konsertin jälkipuoliskolla säveltäjän muita sinfonioita tuntemattomampi 3. sinfonia. Sitä sanotaan musiikin uusklassisen 20- ja 30-lukujen tyylin edelläkävijäksi.

Dosentti Timo Virtanen toimii kuin salapoliisi, kun tarkistaa Sibeliuksen teoksia. Kriittisen edition tarkistaminen alkoi vuonna 1996 ja hanke jatkuu vuoteen 2025. Työstään hän kertoo Studia Generalia-
sarjassa 16.10. Raatihuoneella.

Jean Sibelius Works/Jean Sibelius Werke on maailman laajin musiikin tarkistamishanke. Siinä sävellykset julkaistaan kokonaisuudessaan tarkistettuihin lähteisiin perustuvina laitoksina.

? Itse asiassa kysymyksessä on säveltäjän esitystradition sekä hänen käsikirjoitustensa  yhteensovittaminen.  Sibelius on tehnyt useita käsikirjoituksia eli tehnyt niihin muutoksia ja  säilyttänyt ne, kertoo Erkki Korhonen.

Toimitustyössä tietoja etsitään nuottikäsikirjoituksista, erilaisista kopioista, kirjeistä, kuiteista ja sävellyksiin liittyvistä dokumenteista. Julkistuilla ja tarkistetuilla nuottikirjoilla on oma, muista erottuva ulkoasu.

Sibelius Piano-konserttisarjassa, 18.10. pianisti Folke Gräsbeck soittaa Sibeliuksen varhaisia teoksia. Mukana on JS-numeroituja teoksia, jotka ovat ilman opus-numeroa. Tällaiset sävellykset on ehkä tehty yhtä tilaisuutta varten. Konsertissa kuullaan mm. Ateenalaisten laulu ja Valse triste Arvid Järnefeltin näytelmästä Kuolema.

Lokakuun musiikkiannin päättää Sinfonia Lahti Chamber Ensemble 28.10. Raatihuoneella. Ensemblessä soittaa Suomen tunnetuimpiin kuuluva jousikvartetto, viulu Maaria Leino ja Kirill Terentiev, alttoviulu Anne Rajamäki ja sello Ilkka Pälli.

Konsertissa kuullaan Sibeliuksen teokset Andante festivo, jousikvartetto B-duuri ja jousikvartetto d-molli ?Voces intimae?. Andante festivo tehtiin alkuaan tehtaan vihkiäisiin. Teoksesta on olemassa vuonna 1938 taltiointi. Se on ainoa, jossa kuullaan säveltäjän johtavan.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.