Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

IITTALA: Naivisteilla Varpaat vedessä

Jyväskyläläinen kuvataiteilija ja taidealan freelancer Hannu Castrén on kuratoinut vuoden 2016 Naivistit Iittalassa -näyttelyn.

Jyväskyläläinen kuvataiteilija ja taidealan freelancer Hannu Castrén on kuratoinut vuoden 2016 Naivistit Iittalassa -näyttelyn. Castrénin vieressä José Räsäsen teoksia.

Iittalassa huomenna avautuvan, järjestyksessään jo 28. naivistinäyttelyn Varpaat vedessä kuratoinut Hannu Castrén on löytänyt yli 40 mukana olevan taiteilijan joukkoon 5 Iittalassa uutta taiteilijaa. Jyväskyläläinen kuvataiteilija ja taidealan freelancer Castrén pitääkin ensiarvoisen tärkeänä, että myös syrjäisempien paikkakuntien taiteilijat löydetään, ja että heidän työnsä pääsevät esille.

? Keuruulainen Liisa Utter on tehnyt elämäntyönsä suurkeittiössä ja lähti maalauskurssille 2000-luvun alussa ystävänsä innostamana. Kun näin hänen maalauksensa Nuoret suviyössä, halusin Utterin tähän näyttelyyn. Tämän tyyppisiä ihmisiä ?kyliltä? haluaisin mukaan lisääkin, Castrén toteaa.

Liisa Utterin mukaanpääsyn näyttelyyn ratkaisi se, että kuraattori Hannu Castrén näki hänen teoksensa Nuoret suviyössä (alh. oik.).

Liisa Utterin mukaanpääsyn näyttelyyn ratkaisi se, että kuraattori Hannu Castrén näki hänen teoksensa Nuoret suviyössä (alh. oik.).

Kuraattori Hannu Castrén on valinnut teokset Iittalaan ensimmäistä kertaa. Häntä kysyttiin tehtävään vähän alle vuosi sitten, kun naivistisäätiön hallitukseen kuuluva henkilö oli saanut Castrénin osaamisesta vinkin ja tuleva kuraattori haastateltu.

Castrén sanoo, ettei ole erikoistunut juuri naivismiin, mutta muistaa taidesuunnan läpimurron 1970-luvun Suomessa, jossa realismi oli ehdoton ykkönen.

Eino Viikilän koira viilentää oloaan Iittalan puukoulun toisessa kerroksessa.

Eino Viikilän koira viilentää oloaan Iittalan puukoulun toisessa kerroksessa.

? Taiteilijoita olisi hyvä saada tänne eri puolilta Suomea. Siinä on tekemistä, että löytää naivistit, Castrén pohtii.

Pitkään Iittalassa mukana olleita taiteilijoita on jäänyt pois jo viime vuosina. Toinen uusi taiteilija Utterin lisäksi on esimerkiksi José Räsänen, helsinkiläinen päätyökseen hoitoalalla työskentelevä taiteilija. Toki mukana on myös tuttuja, monesti mukana olleita naivisteja, kuten Eino Viikilä.

Naivistit Iittalassa 14.5.?21.8., Vanha puukoulu.

Juha Reinikainen

Yrittäjän taidepalkinnon valintaraati julkistettiin 

Hämeen Yrittäjät tiedotti perjantaina Naivistit Iittalassa ?säätiön kesänäyttelyn avajaisissa, että Hämeen maakunnallinen yrittäjän taidepalkinto jaetaan Yrittäjän päivänä, 5. syyskuuta. Tunnustus on myönnetty aiemmin vain kerran.

Samalla julkistettiin palkintolautakunnan kokoonpano. Toisen kerran jaettavan taidepalkinnon saajan valitsevat Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä, Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor, Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka ja Kultakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ruohola.

? Hämeessä on haettu eväitä elinvoimaan monista suunnista. Kulttuuri itsessään on ihmisiä voimaannuttava. Taide ja sen eri ulottuvuudet lisäävät elinvoimaa myös kerrannaisvaikutustensa kautta vähentämättä taiteen autonomiaa, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka totesi perjantai-iltana Varpaat vedessä -näyttelyn avajaisissa Iittalassa.

Ensimmäinen Yrittäjän taidepalkinto meni Kultakeskus Oy:lle.

Ensimmäinen Yrittäjän taidepalkinto meni Kultakeskus Oy:lle.

Hämeen Yrittäjät asetti maakunnallisen yrittäjän taidepalkinnon vuonna 2011. Palkinto on jaettu kerran aikaisemmin. Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan yrittäjän taidepalkinnon pokkasi hämeenlinnalainen Kultakeskus Oy viisi vuotta sitten.

Palkintolautakunta pitää aloituskokouksensa ensi viikolla. Palkintoehdokkaiden seulonnasta veikataan tulevan työläs urakka. Taiteen monialaisen hyödyntämisen arvioiminen yritystoiminnassa vaatii raadilta asiantuntemusta ja huolellista paneutumista.

? Palkinto on merkittävä ja kansallisestikin harvinainen. Sen saajalta edellytetään pioneerimaista otetta alallaan ja luovuuden integroimista osaksi menestymisen reseptiikkaa, Haukka summaa. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.